Det var noget skuffende at se, hvor få borgere fra Glesborg og nærmeste omegn, der tog imod amtets invitation til orienterende møde om de nyeste planer for Brundhøjskolen. Men de få fik alligevel i samspil med deres politikere og det snart arbejdsløse personale på skolen givet et flot modspil til amtets repræsentanter.
50 mennesker troppede op, og deraf var nok halvdelen ”almindelige” borgere. Ikke så mange, men til gengæld fik de et meget instruktivt møde. Der blev budt velkommen af udvalgsformand Bo Fibiger (SF) fra Århus Amt og borgmester Jens Peter Jellesen. Ellers blev det hele ledet af den amtslige embedsmand Else Amnitzbøl med Lars Erik Andersen som en kyndig repræsentant for behandlersiden på det nye sted.
Baggrunden for det hele er 2 faktorer inden for administrationen i Århus Amts regi: den gruppe børn, der nu bor på Brundhøjskolen, har angiveligt mange af dem brug for at være tættere på det psykiatriske personale på Riisskov, og samtidig er der et stigende behov for pladser til unge under en helt ny strafform, nemlig ungdomssanktioner. De 2 behov har været baggrunden for, at man fra amtets side har udset sig muligheden for, at Brundhøjskolens nuværende klientel kunne flyttes til en Århus-forstad, mens Brundhøj på grund af beliggenhed og velegnede bygninger kunne indgå som hjemsted for den åbne del af et ungdomssanktionsforløb.
Unge mennesker, der har begået alvorlige dumheder (vold, tyverier o. lign.), og som ville have fået straf op til halvandet år, hvis de havde været gamle nok til at komme i fængsel, kan nu efter nogle nye regler idømmes ungdomssanktioner. Det betyder, at de først skal tilbringe en to-månders periode i lukket fængsel (hér på vores egn Grenen i Grenå), og viser de ellers tegn på gerne at ville forbedre sig, bliver de så flyttet til Brundhøj for at afsone resten af tiden i et åbent fangenskab.
De unge vil blive visiteret af deres kommuner i de tilfælde, hvor de skønnes at være ude af kontrol lige nu, men inden for pædagogisk rækkevidde. Mange i den pågældende ungegruppe er grænseløse og skal derfor igennem det lukkede forløb for overhovedet at finde deres egne grænser. Efter dét er tanken så, at de kommer ud på landet og indkvarteres på en måde, så de f.eks. ikke kan smadre ruder og stikke af. Både det lukkede forløb og det åbne foregår under skarp pædagogisk kontrol, og personalenormeringen vil blive meget høj på det ”nye” Brundhøj. De unge mennesker vil komme under et konstant og vedvarende pres fra pædagogerne, hvilket gerne skulle føre til en ganske langsom socialisering, så de til sidst kan blive normalt fungerende samfundsborgere.
Sådan er i alt fald de forhåbninger, som ligger bag de nye tanker om et ”pædagogisk fængsel”, og på Brundhøj bliver der tale om 10 pladser i 2 hold. Ombygningen forventes at være klar til de første indflyttere pr. 1. januar 2005.
Fortsættes i morgen!
Kilde:
Rex