Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Inklusion starter ved spisebordet

Formanden for Vivild Børnebys fællesbestyrelse, Tim Skuldbøl, giver hér os alle noget at tænke over, i vores omgang med hinanden og i vores måde at forholde os til det som er anderledes end forventet.


Tim Skuldbøl.
"I denne måned vedtager Norddjurs Kommune en ny politik, som omhandler inklusion på børneområdet. Selv om nogle mener, at Kommunens nye inklusionspolitik mest handler om, hvordan man kan reducere udgifterne til børn med vanskeligheder, så er det ikke det, inklusion handler om. Inklusion handler nemlig om, hvordan vi alle, både børn og voksne, anerkendes for dem, vi er og som ligeværdige medspillere aktivt kan indgå i fællesskaber.

Det lyder jo rigtigt godt, men hvad får man så ud af at arbejde med inklusion, kunne man spørge. Den bonus, der stilles i udsigt er, at vi giver vores børn langt bedre muligheder for indgå i sociale relationer og sidenhen at indgå i samarbejde på f.eks. en arbejdsplads. Ved at arbejde med inklusion lærer vi ikke blot os selv, men også vores børn at respektere, tage hensyn og tage ansvar for de mennesker, vi omgås.

Med dette i baghovedet er inklusion i princippet meget enkelt. Men i realiteten kan den også være vanskelig at føre ud i livet, hvis ikke alle bidrager til, at det lykkes. Det er altså ikke nok, at inklusion kun praktiseres i dagtilbuddet eller i skolen, som en del af Kommunens politik på børneområdet. Inklusion er noget, vi alle skal have ind under huden, så at det bliver en del af vores hverdag. Faktisk kan man sige, at inklusion starter ved spisebordet. Det er så let for os alle at fokusere på de mindre gode ting ved hinanden fremfor de gode ting. Når vi taler mindre pænt om hinanden, det være naboen, kollegaen, skolelæreren, de andres børn osv. ja så øger det risikoen for, at vi ikke får lært vores børn at vise respekt eller tage hensyn til andre. Sagt på en anden måde så er det, når vi taler med hinanden om hinanden, at vi kan være med til at inklusionsarbejdet lykkes. Inklusion forpligter derfor os alle til at fokusere på de gode ting ved hinanden fremfor at se på de negative ting.

Inklusion er også at inddrage hinanden aktivt i vores fællesskaber det være sig vores nærmiljø, i foreningslivet og sportsklubber. Dette er jo let nok, når det er gode venner og kammerater vi taler om, men når det også handler om de børn og voksne i vores lokalsamfund, der skiller sig ud, så har vi langt sværere ved det. Men når vi arbejder med inklusion, er det vigtigt, at de negative ting, vi kan finde om hinanden, er uvæsentlige. Inklusion handler ikke om at fokusere på fejl og mangler. Det handler i stedet om, at vi i mødet med andre mennesker tager udgangspunkt i det, den enkelte kan bidrage med. På den måde oplever alle, at de aktivt og på lige fod er med i fællesskabet.

Konklusionen er, at hvis inklusion skal lykkes i Norddjurs Kommune, så forpligter det os alle og i alle sammenhænge. Inklusion er ikke noget, som kun foregår i dagtilbuddet eller i skolen. Inklusion starter ved spisebordet, når vi taler med hinanden om andre, og inklusion forsætter i vores nærmiljø, klubber og arbejdspladser ved, at vi inddrager andre i vores fællesskaber som ligeværdige og aktive medspillere og ved at fokusere på de resurser, vi hver især har."

Klik hér og læs om Tims erfaringer med inklusion som spejderleder i Vivild

Kilde: Tim Skuldbøl, formand for Vivild Børnebys fællesbestyrelse, i Lokalavisen Norddjurs fredag d. 20/4.

/Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam