Tak til
 






  
05/05 2023

Bagom budgettet (2)

Vi går videre med vores lille serie om konsekvenserne af det nye kommunebudget. Som lovet i går handler det i dag om de største poster i budgettet og om den ballade, der er opstået, efter at højrefløjen i ØK allerede har lavet et flertal inden førstebehandlingen i kommunalbestyrelsen i morgen.

Blandt de største besparelser, som Venstres, Konservatives og Dansk Folkepartis 3 medlemmer af Økonomiudvalget har dannet flertal om, er en sammenlægning af al madlavning til de ældre i kommunen på Plejehjemmet Vestervang i Ørum.

En anden ting, som nok vil skabe en del debat rundt omkring, er, at der skal spares en halv million ved at lægge Daghøjskolen ind under samme administrative ”hat” som Mosebrugscentret. Så spares der ydermere på kommunens institutioner under ét med 400.000 kr., og desuden 270.000 på ressourcetildeling til folkeskolen.

Til gengæld vil man så bruge flere penge på en hårdt tiltrængt asfaltering af vore veje – en lille halv million – og der er sat 183.000 af til et nyt IT-styringssystem på ældreområdet. Som en slags påskønnelse til Børnetandplejen, der for nylig holdt 25 års jubilæum, har det borgerlige flertal besluttet at bruge 180.000 kr. til en ny tandlægestol, de har haft brug for meget længe. Og af de største poster kan vi til slut nævne 100.000 kr. til et nyt tiltag indenfor netværkssamarbejde omkring rådgivning af unge.

Løsgænger Malte Larsen og socialdemokraten Birthe van den Bos er som tidligere nævnt meget fortørnede over, at borgmester Jens P. Jellesen har skyndt sig at lave et flertal uden om de to, så der ikke er noget mere at forhandle om. En fremgangsmåde, som de finder er et brud på tidligere tiders brede enighed, når man vedtog et budget.

Visse ting kunne der godt være opnået bred enighed om, men Malte Larsen udtaler til NetNyt, at mindretallet først og fremmest har det svært med, at borgmesteren har lyttet så meget til Teknisk Forvaltnings klagesange om vejenes elendige tilstand. Han finder det urimeligt, at man på dén måde bruger mange penge på asfalt, mens de aftalte udvidelser af børnehaverne i Gjerrild og Bønnerup bliver udsat. På samme måde mener han også, det er besluttet tidligere, at forbedringerne på folkeskolerne skal foregå i et bestemt tempo, som nu brydes ved, at der skal bruges 3 mill. mindre end oprindeligt aftalt.

Hvad de 2 børnehaver angår, mener Malte Larsen og Birthe van den Bos, at de burde stå klar til at modtage de 0-2 årige, som der jo har været så stor enighed om.

Heroverfor står så borgmester Jellesen, der hævder, at skoleforbedringerne nu er så langt fremskredne, så der godt kan holdes lidt igen på tempoet indtil næste år, og han mener ligeledes, at børnehaverne har så forholdsvis få børn lige nu, at udvidelserne ikke behøver at have førsteprioritet lige nu.

Således står fronterne altså inden førstebehandlingen i morgen.

Vi fortsætter naturligvis med at gå tættere på nogle enkeltposter.

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam