Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Visionen for nationalparker er der

Der hersker stor spænding om, hvordan tingene bliver grebet an, når der nu er blevet taget hul på projektet med at gøre Mols Bjerge til en nationalpark med miljøministeren som initiativtager. Fra ministerens side har der fra starten været lagt op til, at de berørte borgere i Mols-området skal tages med på råd, og forleden blev det første offentlige arbejdsmøde holdt. Hér blev allerede vendt mange sten, men vi følger kun projektet helt ude fra sidelinien, da Nørre Djurs jo ikke bliver en del af ”parken”.
I dag er vi stødt på følgende indlæg i Jyllands Posten, hvor miljøminister Hans Chr. Schmidt svarer på et tidligere indlæg fra formanden for en fremtrædende græsrodsorganisation, der er stærkt kritisk overfor planerne:


”Under overskriften "Ministerens mangel på visioner" kritiserer Kenneth Gregers Buk fra Nepenthes den 12/9 regeringens arbejde med nationalparker. Kritikken går på, at arbejdet er mangelfuldt forberedt, og at der mangler retningslinier fra min side.

Jeg burde f.eks. på forhånd have defineret, hvad en nationalpark er ud fra kriterierne fra FN's naturbeskyttelsesorgan IUCN.
Nu er det bare således, at det danske landskab er et kulturlandskab, der overalt - men naturligvis i varierende omfang - er præget af menneskers virken.

Det giver derfor ikke mening på forhånd at definere en dansk nationalpark ud fra IUCN's kriterier for nationalparker. Disse kriterier udelukker nemlig aktiv naturpleje af heder, enge og overdrev samt jordbrug og andre erhverv.

Og det vil efter min mening være helt udansk og urealistisk at udpege et stort område som nationalpark uden at tillade disse aktiviteter, som samtidig er vigtige forudsætninger for en værdifuld natur. Vi skal i stedet lægge os op ad de modeller, som anvendes i f.eks. England og andre af vores nabolande. Og så vil jeg understrege, at det er vigtigt, at pilotprojekterne bliver gennemført i en tæt dialog og i samarbejde med lokalbefolkningen og de lokale foreninger og myndigheder. Et lokalt medejerskab er for mig forudsætningen for, at arbejdet bliver en succes.

Højt prioriteret natur
Jeg er derfor glad for, at Kenneth Gregers Buk også skriver, at det "på glimrende vis er lykkedes at involvere lokalbefolkningen".
Jeg er ikke bange for, at vi ved at inddrage de lokale beboere får udpeget nogle uegnede områder som nationalparker. Alle de områder, der er omfattet af initiativet, har i længere perioder hørt til Danmarks højst prioriterede naturområder, for de indeholder alle meget store nationale og internationale naturværdier. Desuden bliver der i pilotprojektfasen stillet krav om grundige og seriøse undersøgelser af bl.a. naturværdier, kulturhistoriske værdier og mulighederne for friluftsliv. I øvrigt skal der gennemføres en samfundsøkonomisk og erhvervsøkonomisk undersøgelse af konsekvenserne ved eventuelt at etablere området som nationalpark.

Ved at udpege de pågældende statsskovdistrikter som sekretariater for arbejdet, har jeg sikret det statslige ophæng for pilotprojekterne. Arbejdet med nationalparker er godt i gang, og jeg har foreløbig udpeget fire pilotprojekter, nemlig Møn, Mols Bjerge, Lille Vildmose og Thy. Jeg forventer at udpege 1-2 pilotprojekter mere i oktober måned.

Projekterne skal være med til at definere rammerne for den fremtidige naturbeskyttelse.
Kenneth Gregers Buk glæder sig heldigvis over, at der nu er kommet planer
for nationalparker i Danmark. Og det er der grund til. Jeg vil opfordre
Nepenthes til at gå aktivt ind i debatten i de enkelte områder.”

Skrevet af Hans Chr. Schmidt, miljøminister (V), i Jyllands Posten d. 18. september

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam