Århus Stiftstidende/Randers Amtsavis tager i øjeblikket i dén grad kegler med en spændende artikelserie om mulige kommunesammenlægninger – den kan man følge med i også på Stiftens hjemmeside. Også på avisens debatsider er der ved at komme ”kød” på debatten, og således har vi i dag fundet følgende fra en djursk socialdemokrat. Hun skriver:
”Om ganske kort tid skal vi for alvor til at diskutere sammenlægning af kommuner og amter. Der skal tages stilling til, hvor store kommuner og amter skal være, og om vi overhovedet skal have amter. Jeg forstår godt, at kommunerne lige nu er optaget af, hvem de helst vil lægges sammen med, for uanset om vi piber eller synger, får vi en kommunalreform, som indebærer, at der skal flyttes streger på kortet.
Når der skal tegnes nye streger på landkortet, bør udgangspunktet være at sætte den enkelte borger og den offentlige service i centrum. For hvis en ny struktur skal have mening, må det være, fordi man forventer, at en anden struktur bedre kan betjene borgerne med vigtige velfærdsydelser og give en bedre betjening i almindelighed. Med andre ord skal en kommunalreform være et redskab til at nå vigtige politiske mål i betjeningen af borgerne.
For Socialdemokratiet vil de vigtigste pejlemærker som ”målebånd” for en ny struktur blandt andet være at sikre borgerne en bedre service. Jeg må indrømme, at jeg er meget i tvivl om, hvorvidt regeringens mål med en kommunalreform er at sikre borgerne bedre velfærdsydelser og bedre betjening. De signaler, statsministeren og sundhedsministeren hidtil har udsendt, giver anledning til en ubehagelig mistanke om, at der er tale om et ideologisk korstog, som skal sikre privathospitalerne og forsikringsbranchen bedre vækstmuligheder.
Meget tyder på, at det i virkeligheden er sygehusområdet, regeringen er ude efter. Dens mål er at sætte pris på sundheds- og sygehusopgaver og fjerne de folkevalgte politikere fra området, så private hospitaler bedre kan konkurrere med det offentlige. Borgerne taber i dén konkurrence. Sygehusvæsenet bliver nemlig ikke billigere, men derimod dyrere af det, og der er udsigt til brugerbetaling og udgifter til syge- og sundhedsforsikringer.
Hvis amterne nedlægges, indebærer det, at der skal dannes store kommuner. De opgaver, amterne varetager i dag, kræver nemlig et stort befolkningsunderlag. Så der er god grund til, at kommunerne nu er optaget af, hvem man i fremtiden vil lægges sammen med for fortsat at kunne give borgerne en rimelig ensartet service på et højt niveau.”
Skrevet af den socialdemokratiske folketingskandidat, Rita Vinding fra Ugelbølle, i Randers Amtsavis mandag d. 24. november
Kilde:
rex