Som bekendt støvsuger vi hér på Nørre Djurs Net ethvert indlæg i strukturdebatten, selv om det kommer fra andre dele af Djursland. Vi vil nemlig gerne have endevendt de mange facetter af sagen fra så mange sider som overhovedet muligt, så debatten bliver så levende som muligt.
Hér bringer vi således et indlæg fra en Grenå-borger (Preben Mortensen) som svar på et tidligere brev fra en politiker i byrådet i Grenå, socialdemokraten Leif Lahn Jensen:
”I dit indlæg i Grenaa Bladet 19/12 2003 efterlyser du borgernes mening om, hvordan vi skal forholde os til resultatet af strukturkommissionens betænkning, når den foreligger i januar 2004. Det er et prisværdigt initiativ, du har taget, fordi det nemlig er en sag, der bør debatteres, og en sag som alle borgere bør sætte sig ned og tage stilling til.
Men det er et stort og svært emne. For nogle måneder siden var der et af oplysningsforbundene, der havde arrangeret en høring i kulturhuset i Grenaa, hvor dette emne blev behandlet. Det indbudte panel bestod af mennesker, der på den ene eller den anden måde var involveret i strukturkommissionens arbejde.
Jeg tror, at alle havde en mening, da de gik til mødet, og for mange gik den mening nok ud på, at amterne var overflødige klodser om benet, og at det var noget, der ikke kunne afskaffes hurtigt nok. Mange, der gik hjem fra mødet, har med garanti fået ændret deres opfattelse og har følt sig mere forvirret end oplyst af alle disse udsagn vedr. muligheder og konsekvenser af de kommende strukturændringer, der blev fremført denne aften.
Sådan havde jeg det selv, og mange, jeg siden har talt med, har samme opfattelse. Der er i vores tid en tendens til at tro, at alt stort er godt, og at hvis det er meget stort, er det meget godt. Men det gælder ikke, hvis der i stedet mistes nærhed, og folk får opfattelsen af, at det ellers nærværende lokalpolitiske system pludselig kommer så langt væk og bliver så fjernt, at det bliver svært at forholde sig til. Dette sidste har jo i mange år været en tendens ved amtsrådsvalgene, hvor der har været så mange ukendte navne blandt opstillerne, som ingen vælgere rigtig har haft tid, lyst eller mulighed for at kikke nærmere efter i kortene. Og hvad det kan føre til, har vi jo med al ønskelig tydelighed set omkring vores amputerede sygehus med mere.
Derfor må enhederne ikke blive større og mere bureaukratiske, end den enkelte vælger stadig har en god mulighed for at forholde sig til systemet. Med de oplysninger, vi fik på før omtalte møde, kunne der måske ligge et problem her, der kan risikere at bringe os fra asken til ilden. Jeg ved det ikke, men jeg er d. d. mest tilbøjelig til at tro, at amtsfunktionen, som vi kender den i dag, måske alligevel ikke er så dårlig endda. Vi må så bare håbe, at vi som vælgere går mere ud og ser på, hvilke personer der bliver valgt, og at vi sørger for, at de synspunkter de har, er i tråd med de ønsker, lokalbefolkningen også har. Hvis man til amtsrådsvalgene bare stemmer mere eller mindre tilfældigt på et navn, man tilfældigvis har set i avisen, uden rigtigt at kende personens standpunkter, ligger vi som vi har redt. Det har vi jo set ved sidste amtsrådsvalg, hvor der virkelig blev flyttet uønskede hegnspæle.
Uanset om strukturkommissionen kommer frem til det ene eller det andet resultat, vil jeg håbe, at der bliver en høringsfase, hvor der bliver tid til at tænke sig grundigt om. Og så håber jeg også, at alle vi vælgere på Djursland vil se grundigt på, hvad det er for mennesker, vi får valgt ind i både byråd, regioner og amter, eller hvad det ellers kommer til at hedde alt sammen. Vi må møde op de steder, vi kan komme i kontakt med de opstillede, og vi må debattere med dem i pressen, pr e-mails og på alle andre tænkelige måder, og vi skal være bedre til at holde dem fast på de ting, de lover os. Politikere har som bekendt et standpunkt til de tager et nyt. Tænk på, vi har en regering, der har sat sig som mål at skabe et Danmark i balance (valgløfte med samme prioritet som skattestoppet). Men er det lige det, vi har oplevet de sidste snart 2 1/2 år? Nej, det har vi ikke set særligt tydelige tegn på.
Lægger strukturkommissionens foreslåede ændringer op til et Danmark i balance? Det skal vi altså have undersøgt meget grundigt.
Vi skulle nødigt blive »taget på sengen« en gang til.
Men igen, Leif Jahn Jensen, det er et godt initiativ, du har taget, og jeg håber, der kommer mange meningstilkendegivelser.”
Skrevet i Grenå Bladet d. 6. januar af Preben Mortensen,
Åstrupskrænten 47,
8500 Grenaa
Kilde:
rex