”Så kom opgøret med tidligere energi- og miljøminister Svend Aukens energipolitiske linie.
Regeringen har indgået et bredt politisk forlig, der skal gøre den danske el-sektor klar til konkurrencen i et liberaliseret europæisk energimarked.
Samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten fastslår med forliget, at liberaliseringen kræver strukturopbrud i den danske energisektor. Nemlig færre og større selskaber i Danmark.
Aftalen klipper de bånd, der direkte hindrede udviklingen af en konkurrencedygtig dansk energisektor. Båndene havde socialdemokraterne ansvaret for.
Nu er vejen til en storstilet reform banet. Vejen til en liberalisering er banet. Vejen for ejerskift af kommunalt ejede værker er banet.
Tak for socialdemokraternes ja til det nye forlig. Branchen husker Lex Nesa-aftalen uden varme følelser. Den er nu erstattet med klare enkle regler for salg og ejerskift af kommunale værker.
Den danske el-sektor har altså langt om længe gode muligheder for at forberede sig på at sikre forbrugerne den billigst mulige el i konkurrence med selskaber i hele EU - lige fra det nordlige Finland til det sydlige Portugal.
Vilkårene for den europæiske liberalisering var den danske regering med til at færdigforhandle i efteråret. Det var et vigtigt skridt. Næste vigtige skridt er den netop indgåede aftale om betingelserne i Danmark.
Det vigtigste for fremtiden er muligheden for salg af kommunalt ejede el-selskaber og realisering af kapital. Og hér lagde Aukens Lex Nesa mange sten på vejen.
Med aftalen er det lykkedes at få nogle af stenene flyttet. Forliget sikrer hermed kommunerne incitament til at sælge de kommunalt ejede selskaber til priser, der svarer til selskabernes reelle værdi.
Provenuet øremærkes til at nedskrive gæld - både statslig og kommunal. En fair og fornuftig løsning, eftersom salg af samtlige kommunale selskaber - over en årrække - vil kunne svare til ekstra indtægter til et to-cifret milliardbeløb.
De mange milliarder vil altså ikke - selv om det er over tid - kunne bruges til at øge kommunernes forbrug. I stedet nedbringes den offentlige gæld. Vi danskere kommer til at skylde mindre væk - i stedet for blot at øge forbruget. Det er vigtigt for Venstre.
Det meget brede flertal er et flot resultat samtidig med, at aftalen giver branchen tryghed. Energibranchen er kendetegnet ved meget store investeringer, og der må ikke være usikkerhed omkring stabiliteten og rammerne for den fremtidige udvikling.
Jeg glæder mig også over, at liberaliseringen kommer til at foregå på en måde, der tilgodeser forbrugerne.
For nu at tage forbrugernes interesse. Salg af et el-selskab må ikke i sig selv medføre en stigning i net-tarifferne for el og varme. Den offentlige regulering af net-tarifferne vil fortsætte på det hidtidige grundlag, og en ny ejer vil således ikke få lov til at sende regningen videre til forbrugerne ved at forrente et højere kapitalgrundlag end den tidligere ejer.
Samtidig sikrer aftalen, at el-sektorens hovedlandeveje, d.v.s. forsyningsnettet, holdes fri af kommercielle interesser. Der er simpelt hen enighed om, at ét eller flere uafhængige selskaber skal have det overordnede systemansvar.
Som det er nu, så styrer El-kraft, Eltra og Dong Transmission det overordnede el- og naturgas-net. Regeringen vil nu på baggrund af aftalen indlede forhandlinger med sektorens parter om etablering af de nye overordnede selskaber.
Uafhængige selskaber er et vigtigt element i at sikre forbrugerne lavest mulige priser gennem frit valg af eget selskab. Til gavn for den fri markedsdannelse - til gavn for forbrugerne.”
Skrevet af Venstres energipolitiske ordfører, Kim Andersen, i Randers Amtsavis tirsdag d. 1. juli
Kilde:
Rex