Vi har mest beskæftiget os med den kommunale side af strukturreformen, men hér bringer vi et om amternes fremtid. Den tidligere sygehusdirektør i Grenå skriver:
”I dag er det amtsrådene, som har det politiske ansvar for driften af sundhedsvæsenet. Hvem skal fremover foretage politisk prioritering i sundhedssektoren, og hvem skal styre sygehusene, når amterne bliver nedlagt i forbindelse med de kommende forandringer af den offentlige struktur?
Det er et af de væsentligste spørgsmål, som Folketinget skal tage stilling til i 2004.
Den politiske udfordring er at gennemføre strukturændringer, som sikrer, at sundhedsydelserne leveres bedst og billigst uden at udhule borgernes demokratiske indflydelse. Samtidig skal vi undgå et landsdækkende organisatorisk eksperiment, som smadrer de mange velfungerende dele af sundhedssektoren.
Institut for Sundhedsvæsen har for nylig udgivet en rapport om sammenligning af sundhedssystemerne i ni nordeuropæiske lande. Heri konkluderes, at der ikke er nogen saglige holdepunkter for, at Danmarks sundhedsvæsen klarer sig dårligt. Der er ingen dokumentation for, at sundhedsvæsenet styres bedre af ministerier og folketing, af fælleskommunale selskaber eller af bestyrelser bestående af fagfolk og indirekte valgte politikere. Tillige vurderer økonomer, at der næppe er væsentlige besparelser ved at nedlægge det regionale niveau.
En total fjernelse af det folkevalgte regionale niveau vil alt andet lige risikere at give en udvanding af borgernes demokratiske kontrol. Borgerne bør som i dag have mulighed for at udskifte de politisk driftsansvarlige hvert fjerde år.
Efter min vurdering er der dog behov for større regionale enheder, fordi der efterhånden er utilstrækkelig faglig bæredygtighed i de mindste amter og samtidig er et åbenlyst behov for forenklinger i hovedstadsområdet.
En mulig løsning er, at amterne sammenlægges til syv-otte regioner, heraf tre eller fire regioner i Jylland.
Regionerne skal have hele ansvaret for sundhedssektoren inklusive hjemmeplejen og ledes af direkte folkevalgte politikere. Samtidig skal der etableres en øget statslig kontrol af den faglige bæredygtighed med henblik på at sikre en mere ensartet sundhedsfaglig standard på landsniveau.”
Skrevet af amtsrådsmedlem for Venstre, Christian Møller-Nielsen i Randers Amtsavis mandag d. 12. januar
Kilde:
rex