I maj hørte jeg en standup-komiker i Århus komme med en joke, »Det er utroligt, at der skal være sidste salgsdato på en flaske vand, man køber i Brugsen, er der ikke noget med, at det er 180 år gammel inden det kommer på flasken?«.
Vores vand er ikke helt så gammelt, men selskabet som pumper fra de boringer vi har, og sender det videre til forbrugeren i en god drikkevandskvalitet, fylder 100 år i 2007. I dag er det et forbrugerejet selskab, udskilt fra den gamle Grenaa kommune fra den 1. januar 2006, GAV i daglig tale. Bestyrelsen har valgt at festligholde begivenheden den 19. juni kl. 15.00, ved afsløring af den første af fire drikkevandsfontæner, som selskabet ønsker at forære byen, og dens gæster. Det kommer til at foregå på Kirketorvet midt i byen. Vi har inviteret skuespilleren Ole Thestrup til at komme og foretage afsløringen, som forhåbentlig bliver både festlig og farverig, med musik og mange børn som vi vil forære drikkedunke. Vi stiller også en drikkevandsfontæne op på havnen på Anholt, ikke for at konkurrer med beværtningerne, men for at give alle turisterne en mulighed for køligt og friskt drikkevand i sommervarmen.
Vand har vi altid taget som en selvfølge, og det skal vi også gerne kunne forsætte med. Men i bestyrelsen vil vi gerne have at forbrugerne får mere viden om deres eget selskab. Vi arbejder ikke kun udfra, at forbrugeren skal have rent og sundt drikkevand i hanen, men også at vi skal bevare kvaliteten, ikke kun i dag, men også om 50 år. For når vi taler om drikkevandskvalitet, vil mange af de handlinger, vi foretager i dag, få betydning flere år ud i fremtiden. I dag siger lovgivningen, at det er vandforsyningsselskabernes opgave at beskytte drikkevandet på de kildepladser vi pumper fra, og inden Århus Amt blev nedlagt, vedtog amtet en indsatsplan for bevarelse af kvaliteten på vores væsentligste kildeplads, nemlig Havdal lidt nord for Grenaa. En indsatsplan som faktisk indebærer, at landmændene i området skal reducere deres gødningstilførsel til afgrøderne. Vi er i gang med at undersøge hvordan vi kan beskytte kildepladsen. Vi har ifølge lovgivningen 5 år til opgaven, og vores undersøgelser indebærer også en kortlægning af, om der er sket væsentlige ændringer af landbrugsdriften i området siden amtet indsamlede deres data.
Vi hører ofte forbrugere sige, at vandet skal bare komme med det rigtige tryk, i den bedste kvalitet og til den billigste pris. Det er også rigtigt, og i den fremtidige lovgivning om vandforsyning bliver der indbygget et såkaldt benchmarkings og prisloft system. Det ønsker politikerne på Christiansborg, for at opnå en effektivisering af hele vandsektoren, og for beskyttelse af forbrugeren imod urimelige priser, for det er jo en monopolopgave at leverer vand.
Men i hele diskussionen om pris og kvalitet skal der også være en forståelse for, at næsten alle investeringer i vandforsyning er meget langsigtede, f. eks at foranstalte beskyttelse af kvaliteten af vandet.
Så i løbet af året 2007 vil vi lave ejendommen i Anlægget, den gamle rødstensbygning, om til et slags Vandets Hus. Det skal bruges til formidling af vandets historie, fra det falder som regn, til det når forbrugerens vandhane. Det gør vi for at skabe oplysning om, hvor vigtigt det er, at vi gør en indsats for bevarelse af kvaliteten, og at det er os som bruger vandet, der er ansvarlige for kvaliteten.
Vi vil selvfølgelig gerne have, at så mange som muligt deltager ved afsløringen af drikkevandsfontænen på torvet, så kom og vær med, til en forhåbentlig festlig begivenhed i Grenaa.
Med venlig hilsen
Svend Brandstrup
Udsigten 25
8500 Grenaa
Formand for
GAV’s bestyrelsen
Kilde: Grenaa Bladet
sof