At fiskerne vånder sig over forholdene for erhvervet er næsten lige så fast en tradition, som at landmændene klager sig. Af flere TV-indslag i week-enden ser det dog nu ud til, at grænsen virkelig er nået for, hvad de stakkels fiskere kan klare. Nye og indviklede bureaukratiske fiskeaftaler i EU er så hårde for erhvervet, at det ikke længere kan undgå at få konsekvenser.
Det får SF`eren Bente Nielsen til at bede amtets erhvervsudvalg om at gå ind i sagen, og hun skriver:
”Fra Mols til Skagen” – en rigtig god schlager, der bandt landet sammen. Det burde EU`s fiskeripolitik også gøre.
EU`s fiskeripolitik har ligesom landbrugspolitikken flere formål. Det er erhvervs-, beskæftigelses-, miljø- og fødevarepolitik. Derfor bliver det også let et farefuldt farvand, hvor interesserne nemt stritter i vidt forskellige retninger. Men sådan havde det vel ikke nødig at være?
Havenes miljøtilstand – fødekædens og fiskeriets muligheder – og mine muligheder som forbruger burde have fælles interesser. Det er problemer, som ikke alene kan løses i det enkelte land. Derfor er der brug for internationale aftaler både i og uden for EU.
Men kommer der regler, som ikke i praksis kan efterleves, eller som ikke tager højde for ovenstående, så skal vi da stoppe op og spørge: Hvem gavner det så?
Fiskeripolitikkens regler og ansøgningsfrister for havdage-tilladelser – kommer de til at skade mere, end de gavner? Det virker ikke umiddelbart logisk at tillade flere dage på havet med netmasker, der fanger alt og beskadiger yngel, frem for store netmasker, hvor yngel går fri – eller at stille krav om anmeldelse til fiskerikontrollen fire timer før, man er i havn. Er man før i land, så har jeg forstået, at det så bliver ”gamle” fisk, der senere kommer på auktion.
Det efterlader en tvivl om, hvilke interesser, der er på spil, eller sagt på en anden måde: Er der andre fiskerinationer, som med de nye regler får bedre vilkår på bekostning af danske fiskeres muligheder.
At forlænge ansøgningsfristen med en uge, som fødevareministeren har gjort, virker ikke tilstrækkeligt.
For Århus Amt vil det ikke være godt, hvis fiskerierhvervet bukker under. Jeg vil derfor foreslå, at Århus Amts erhvervsudvalg tager kontakt til fiskerne for derved at få klarhed over, hvad der er op og ned i denne sag. Og hvad kan amtet gøre?”
Skrevet af SF-amtsrådsmedlem Bente Nielsen i Århus Stiftstidende søndag d. 15. februar
Kilde:
rex