Dette åbne brev er sendt til formanden og næstformanden i Region Midtjylland, hhv. Bent Hansen (S) og Johannes Flensted Jensen (S):
Det er med en kraftig hovedrysten, vi modtager regionens politiske beslutning om den præhospitale indsats på Djursland, hvor det på regionens hjemmeside offentliggjorte referat er sat til skue.
Referatet går nærmest i selvsving over »det fremragende resultat«, der er opnået ved det politiske forlig, der efterlader Djursland med en lægebil, der i nattetimerne er bemandet med en sygeplejerske »med særlige beføjelser«. Om det er godt eller skidt, at I selv er overbevist om jeres egen fortræffelighed i den sammenhæng, ved vi ikke, men vi har en dårlig fornemmelse...
Det, vi imidlertid ved, er, at der faktisk ikke er ret mange personer på Djursland, hvis der da overhovedet er nogen, der er tilfredse med eller trygge ved den beslutning, I har taget med hensyn til bemanding af lægebilen.
Det, vi kan konstatere, er, at I har valgt at overse en masse tungtvejende argumenter fra de læger (praktiserende læger og ambulancelæger), der til daglig »har skoene på« i deres praksis og deres udrykninger, og hvis der ellers er nogen, der er kompetente til at udtale sig i den forbindelse, må
det netop være den personalegruppe.
Overser I dem, er I useriøse, fordi I dermed taler imod bedrevidende. Vi kan også konstatere, at I lyver omkring muligheden for bemandingen af lægebiler. I den østlige del af regionens område har man fra lægelig side ved flere lejligheder kunnet se, at der her ikke har været det mindste problem med at få bemandet områdets lægebiler. Tværtimod er det ved flere lejligheder med al ønskelig tydelighed sagt og skrevet, at læger i det østjyske område nærmest har stået i kø for at komme med i lægebilordningen. Hvorfor forplumrer I så debatten og beslutningerne med forsøg på at bilde os ind, at det er lægemangel, der er problemet? Kan vi ikke meget hurtigt blive enige om, at der er ting en nok så veluddannet sygeplejerske ikke kan og må udføre, ting som de ellers anvendte læger må og kan, og som de er vant til at gøre, og som dermed kunne være livreddende i højere grad end det, I lægger op til nu? Hvis I benægter det faktum, falder jeres troværdighed drastisk, og så er det lige før, man kunne ønske, at visse folketingsmedlemmer ville få held med deres ønske om at afvikle regionerne. Når man nærlæser jeres politiske beslutning, efterlades man med det indtryk, at hvis der i Ringkøbingområdet ikke er de samme ønsker fra lægerne om at medvirke til lægebilernes bemanding, så må man hellere bruge nærmeste laveste fællesnævner og lave det lige ringe i hele området, for at stille de vestligste regionsborgere tilfredse.
Hvad kan vi så lære af det? Jo, I har som politikere ikke levet op til den opgave, I er blevet stillet
med hensyn til at få de præhospitale ordninger til at virke optimalt.
Det kan godt være, at man i starten ville have et problem i den vestlige del af regionen, men måske kunne den østlige del af samme region virke som rollemodel for den vestlige del, men den tanke har naturligvis ikke engang strejfet jer, når I kan fremkomme med en så dårlig løsning, som den vi er blevet præsenteret for her.
Husk også på, at Djursland var et af de første yderområder, der blev udsat for drastiske nedskæringer på sygehusområdet, og som stadig ser sig udsat for at være for at være et ligegyldigt appendiks til regionen. Denne opfattelse bestyrkes dels af udtalelser fra de i området praktiserende læger og af udtalelser fra områdets ambulancelæger, der alle i deres udtalelser har været enige i Idégruppens holdninger og direkte modstandere af sygeplejerskers placering i lægebilen i nattetimerne.
I er altså nødt til at lave dette her om, hvis der skal skabes en smule tryghed i området, og hvis tilliden til de valgte regionspolitikere skal opretholdes.
Vi forventer et svar på dette i Grenaa Bladet og i Djurslandsposten.
Med venlig hilsen
Preben Mortensen
Idégruppen Grenaa
Åstrupskrænten 47
8500 Grenaa
Kilde: Grenaa Bladet
sof