Norddjurs kommune har lukket 4 biblioteker og afskaffet 12 bogbus-bibliotekssteder.
Kulturen i Norddjurs har i hundredvis af år ikke oplevet tilsvarende tilbagegang. Fra oprettelsen af de første sognebiblioteker (DK var fattigt dengang) har hovedtanken med bibliotekerne været at sikre bøger, kultur og viden for folket - ude hvor vi bor, i folkeoplysningens interesse. Norddjurs har markeret sin kulturpolitik med likvideringer. Det må gøres om.
I min egen by Bønnerup fortalte borgerne kommunalpolitikerne, at vi ikke bekymrede os om det moderne digitaliserede biblioteksudbud. Vi ville blot beholde bøgerne, som bibliotekerne jo egentligt handler om.
Kæmpekommunen står nu tilbage med fire biblioteker, sikkert flotte og imponerende udtænkt, men med tabte lånere i tusindvis. De store landområder, kommunens krop, forsømmes groft. Man tør knap se frem til kommende statistikker over bibliotekernes udlån. Måske vil udlånet af IT-baseret materiale boome, men bøgerne, bibliotekernes hovedidé, er nu reserveret folk med internet, overblik og egen bil. Udviklingen er ikke i folkeoplysningens interesse.
Jeg vil derfor opfordre kultur- og fritidskonferencen i Pavillonen til at kæmpe for genetablering af det brede bibliotekstilbud i Norddjurs - i det mindste at etablere bogbusbetjening af »for tyndt beboede« områder. Kulturen er på ren glidebane.
I 1813 ved statsbankerotten skal Frederik den Sjette have udtalt cirka, at »et er, at vi er fattige, det betyder ikke, at vi også skal være dumme!« Hvorefter folkeoplysningen tog fart!
Med kommunalpolitikernes lukning af 16 bibliotekssteder i Norddjurs er vi nu både rige og dumme. Gud ved, hvor længe det varer?
Med venlig hilsen
Mogens Clausen
Havet 112
Bønnerup
Kilde: Grenaa Bladet
sof