Århus-borgmesteren holdt for et stykke tid siden tale i Djurslands Erhvervsråd om det fremtidige erhvervssamarbejde begge veje mellem Djursland og Århus. I den så udmærkede lille avis, Lokalavisen, uddyber hun de synspunkter, hun fremkom med i sin tid:
”Hvordan skaber vi to vindere en alliance mellem Djursland og Århus?
Sådan lød spørgsmålet, da jeg for nylig af Djurslands Erhvervsråd blev inviteret til et debatmøde om erhvervsudviklingen på Djursland.
Mit korte svar er, at det gør vi gennem samarbejde. Vi har forskellige forudsætninger, men vi har samme opgave og samme mål, nemlig at fastholde og skabe nye arbejdspladser i regionen. Men spørgsmålet kræver naturligvis et længere og mere uddybende svar, og det vil jeg også gerne give hér:
Lokomotivet
Som landets næststørste uddannelsesby og som center for forskning og teknologi har Århus en helt særlig position. I det moderne videnssamfund får de store universitets- og uddannelsesbyer helt naturligt en central placering i erhvervsudviklingen. Disse storbyers ansvar består blandt andet i at indgå i stærke samarbejder med de andre byer og lokalområder i regionen.
Storbyernes rolle og ansvar i rapporten ”Byernes udfordringer”, som Erhvervs- og Boligstyrelsen har fået udarbejdet. Rapporten siger netop, at fremtidens vækst og udvikling vil ske i og omkring de stærkeste byer. Det er derfor ikke realistisk at tro på, at vi i Danmark kan skabe målrettet spredning af nye arbejdspladser til udkantsområderne, lyder vurderingen i rapporten.
Erhvervsliv og kommunegrænser
I Århus-området har vi taget konsekvensen af, at virksomheder ikke opererer med kommunegrænser og har dannet et fællespolitisk samarbejde melllem Århus og de 10 nabokommuner. Her samarbejder vi bl.a. om at understøtte Århus-områdets videnbaserede styrkesider. Det gælder eksempelvis på IT-området, hvor vi fra IT-vækstcenter Katrinebjerg ikke blot udvikler og formidler virksomhedsrelateret ny viden til virksomhederne i Århus-området, men også til virksomheder i hele landet. Et samarbejde, som staten og Århus Amt i øvrigt også deltager i.
Hertil kommer, at en række borgmestre fra Øst- og Midtjylland mødtes i Århus d. 17. marts for at indlede et nyt samarbejde, der skal styrke erhvervsudviklingen og væksten i den samlede region, der omfatter mere end trekvart million mennesker. Det var borgmestre fra Grenå i øst til Herning og Viborg i vest. Og fra Randers i nord til Horsens i syd.
Nøglen til vækst
Vi samarbejder blandt andet for at blive bedre til at få den koncentrerede viden ”bragt ud”, så den bliver til nytte i virksomhederne i hele regionen. Derfor: Jo bedre virksomhederne i Århus-området og på Djursland kan formulere deres ønsker til de politiske og administrativt ansvarlige for udviklingen, jo kraftigere samspil og samarbejde kan der etableres for at styrke erhvervsudviklingen.
Og jo mere konkret virksomhederne kan formulere deres ønsker til dét forsknings- og udviklingsarbejde, der foregår på og omkring udannelsesinstitutionerne – ja, jo bedre muligheder vil man have på et fortsat mere konkurrencepræget marked.
Hér har Århus naturligvis et særligt ansvar for hele regionen. Men samtidig har regionens virksomheder, foreninger, politikere o.s.v. også et ansvar for at søge mod Århus for at hente denne viden, holde sig orienteret og indgå i relevante samarbejder.
Ønske om studenterhus
Løftestangen for en sådan udvikling, der lykkeligvis allerede er godt i gang hér i regionen, er et stærkere samspil mellem erhvervslivet og forsknings- og uddannelsesmiljøerne. Med den uddannelsesstrategi, vi arbejder efter i Århus, bliver det udbygget. Det er vores intention at bringe de studerende og erhvervslivet tættere sammen – det er bl.a. derfor, vi så brændende ønsker os et studenterhus – for det skal så at sige fungere som ”kontaktbureau” mellem de aktive virksomheder og de aktive studenter.
Også hér ser jeg det som en mulighed for virksomheder i hele regionen. Om de unge skal på studierelevant arbejde i Lystrup eller Grenå er jo underordnet. De senere års udvikling viser, at videntunge virksomheder ikke nødvendigvis behøver at være placeret i netop de byer og regioner, der rummer den fagspecifikke forskning og undervisning.
I fremtiden ser jeg Djurslands rolle som fortsat hjemsted for nogle af disse virksomheder. Og hele regionen skal samarbejde for at skaffe nye virksomheder hertil for derved at sikre arbejdspladser til regionen – baseret på dén viden, vi har.
Afhængige af hinanden
I øvrigt er det vigtigt at se på hele området samlet, når vi taler om at tiltrække og fastholde virksomheder. Djursland udgør et væsentligt arbejdskraft-opland til Århus – og dén udvikliing vil fortsætte og forstærkes, tror jeg. Et stigende antal mennesker søger ud i områderne uden for storbyen, hvor de kan finde en bolig, der lever op til deres krav. Prisen skal være rigtig, beliggenheden, naturen, fritidsmulighederne skal passe o.s.v.
Netop hvad angår det rekreative og det turistmæssige, skal vi betragte vores region som et hele med mange tilbud, der supplerer vores arbejdsliv. Også i dét perspektiv er de forskellige områder i et gensidigt afhængighedsforhold til hinanden.
Djursland og hele Århus-området hænger sammen som et stort fælles erhvervs- og beskæftigelsesområde, og Århus fungerer som en vækstdynamo for hele området i kraft af sine mange erhvervsmæssige, uddannnelsesmæssige og kulturelle tilbud. Denne lokomotiv-rolle skal Århus selvfølgelig blive ved med at have, fordi det er til gavn for hele regionen. Derfor ønsker Århus at udvide og styrke de nuværende samarbejder til gavn for hele regionen.
Ingen skal efterlades
Lokomotivet kører fremad for fuld kraft. Jo stærkere lokomotiv, desto flere vogne kan det trække og dermed sikre, at ingen efterlades på perronen. Vi har brug for alle vognene, for der er gods i dem alle.
Ingen skal frygte et stærkt Århus – snarere et svagt.”
Skrevet af Århus-borgmester Louise Gade (V) i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 30. marts
Kilde:
Rex