Skrivelse stilet til Århus Amts Natur- og Miljøkontor i forbindelse med revisionen af Regionplanen. I så henseende ønsker jeg at komme med følgende forslag til indhold i det kommende Regionplanforslag:
Djursland er med sin form og beliggenhed et specielt område, der i fremtiden skal udvikle og overleve på at være et attraktivt bosætnings- og fritidsområde.
Det kræver, at der kan tilbydes attraktive grunde til helårs- og fritidsbrug, og for at komme helt til tops i denne kategori skal det være kystnære grunde og helst med udsigt over vandet.
Djursland er interessant for helårsbosætning - bla. på grund af de meget høje priser, der er på byggegrunde i Århus og Randers, og derudover er der rige muligheder for at opleve naturen på tæt hold.
Grenaa, Midtdjurs og Nørre Djurs har med Kolindsund det område, der indeholder det største udviklingspotentiale i regionen. Her er muligheder for et meget stort antal liebhaver helårs- og fritidsgrunde, muligheder for at skabe mange nye arbejdspladser for håndværkere i entreprenør- og byggesektoren, samt mulighed for at skabe et helt nyt turisterhverv med rigtig mange arbejdspladser.
Dette indebærer, at afvandingen af Kolindsund bør ophøre, og at området herefter reetableres som vådområde. Området vil herefter blive et flot attraktivt naturområde, der vil give plads for et meget stort antal byggemuligheder med en unik beliggenhed, samt muligheder for fritidsaktiviteter som roning, lystfiskeri og sejlsport og lignende. For at realisere en sådan plan vil det være nødvendigt at oversvømme store landbrugsarealer samt et par ejendomme, der er bygget ude i sundet. Ejerne af disse ejendomme skal selvfølgelig have en erstatning, der svarer til handelsprisen på det de mister.
Finansieringen af et sådant projekt skal ske via EU’s udviklingsfonde, bidrag fra den danske stat svarende til de indtægter frigørelsesafgifterne indbringer, som følge af et sådant projekt, samt den værdistigning der sker på de enkelte lodsejeres jorde, der kommer i byzone som helårs- eller fritidsområde.
Der har fra flere sider været mindre projekter om en oversvømning af dele af Kolindsund, enten ved Kolind eller tæt ved Grenaa. Sådanne delløsninger giver ikke det unikke naturområde, som et helt Kolindsund vil give, og som er en forudsætning for en udvikling af et turisterhverv i området.
Helårsområderne skal lægges, så beboere her kan benytte de offentlige hurtigruter (Grenaabanen og busruterne) til Randers, Århus og Grenaa. Det vil gøre disse nye boligområder ekstra attraktive for pendlere, der har deres arbejde i centerbyerne, da det kan nedsætte behovet for at have egen bil eller biler. Fritidsområderne kan udlægges andre steder i mindre enheder.
Et sådant projekt vil i mange år give arbejde til håndværksfagene samt ufaglærte, medens udstykning, byggemodning og byggerierne foregår. På længere sigt vil de samme erhvervsgrupper få mange arbejdspladser til vedligeholdelse og udvidelser af eksisterende byggerier. Derudover vil en øget tilflytning give aktivitet og arbejdspladser i lokalsamfundet, samt styrke områdets økonomiske grundlag og omsætningen i detailhandlen.
Turistsektoren vil kunne få mange nye arbejdspladser når Kolindsund som natur- og vådområde udvikles. I en planlægning for området er det nødvendigt at der bliver givet plads til et feriecenter, et vandland, lystbåde og jollepladser samt rosportsfaciliteter.
De arbejdspladser et sådant projekt har brug for er netop den arbejdskraft, der er til rådighed i lokalområdet, der bliver brug for at løse et stort antal lavteknologiske opgaver, der ikke kræver at man skal tiltrække arbejdskraft i større omfang udefra.
For at bevare og udvikle området som attraktivt til bosætnings- og fritidsformål, er det nødvendigt:
– at sikre vandkvaliteten
i Kolindsund
– at udbygge og modernisere Grenaabanen og hurtigbusruter til centrene
– at forbyde sejlads med større motorfartøjer
(max. 5 hk)
– at stoppe udbygningen af gylleudbringning i området.
Med venlig hilsen
Eigil Holm Nielsen
Gl. Stationsvej 24
8400 Ebeltoft
Kilde: Grenaa Bladet
Rex