Èn af de overhovedet flittigste debattører i Randers og omegn er Langås ex-borgmester, Kaj Møldrup Christensen. I Redaktørens sommerpause har han bl.a. begået følgende indlæg til forsvar for idéerne bag den konkursramte Randers-virksomhed, Green Energy A/S. Han skriver herom:
”Oven på et par ugers ferie bugner bunken at ulæste aviser af nyheder, en blanding af små og store og gode og dårlige. Af de lokale, som gjorde virkeligt ondt, var dén om konkursen for Green Farm Energy A/S.
Det er umådeligt trist, at et enestående initiativ, nytænkning af højeste klasse og en fantastisk indsats er sat i stå – foreløbig. Men den gyldne idé til en helhedsløsning på landbrugets enorme problemer med gyllen er så rig på perspektiver, at den fortjener at blive ført ud i livet.
Jeg håber derfor inderligt, at det vil lykkes for de brave folk bag Green Farm Energy A/S i Randers at få selskabet op at stå igen, så de tre store anlæg, som allerede er solgt, kan gøres helt færdige. Det gælder også problemer med lugt, som har voldt ekstra vanskeligheder og forsinket færdiggørelsen. Gårdejer Lars Jørgen Pedersen og seniorforsker Torben Bonde, som tog initiativet for fire år siden, har mødt andre og helt unødige besværligheder på vejen. Det drejer sig blandt andet om en lunken holdning til deres idé i toppen af landbrugets organisationer og skepsis blandt ministre og visse politikere fra partierne bag regeringen.
På dén baggrund virkede det paradoksalt, at én af de mest skeptiske, nemlig erhvervsminister Bendt Bendtsen, stod for overrækkelsen af ”Janteknuser-prisen” til initiativtagerne i 2002. Men det skete med en helt rigtig begrundelse: ”De har med et brændende engagement og nytænkning skabt nye forretningsmæssige muligheder, som oven i købet vil kunne skabe gevinst for samfundet på flere niveauer.”
Jeg er stadig overbevist om, at vi med udviklingen af avancerede miljø- og energi-anlæg til behandling af gylle står ved starten på noget stort og utroligt spændende, nemlig en ny gren af miljø-industrien af samme format som den danske vindmølle-branche. Og jeg tror på, at den vil vokse sig stor og stærk mindst lige så hurtigt, som eventyret om vindmøllerne blev skrevet.
Vel at mærke hvis vi bærer os ansvarligt og visionært ad. Mulighederne er mægtige, fordi moderne landbrug i mange lande over hele kloden netop nu skal have løst massive problemer for at komme til at fungere bæredygtigt og i fuld harmoni med omgivelserne.
Det var en spændende og berigende oplevelse helt fra den spæde start at følge etableringen af ”Over Løjstrup Energi- og Miljøanlæg”, fordi der var tale om et virkeligt gennembrud i arbejdet med at finde en helhedsløsning på problemerne med gyllen. Det drejede sig først og fremmest om at fjerne lugt og fordampning af kvælstof fra gyllen – til glæde for naboerne og miljøet. Ligesom vort drikkevand kan sikres bedre i takt med stop for udledning af kvælstof, fordi tilførsel af gødning kan doseres efter planternes behov. Og med tilfredshed noterede jeg, at Industri Udvikling A/S – en afdeling af Lønmodtagernes Dyrtidsfond – var en aktiv og positiv investor og medspiller i pionér-tiden.
Det var både glædeligt og tankevækkende, at ét af de første og meget store anlæg blev solgt til godset Overgård ved Mariager Fjord, hvor et forsøgs- og udviklingsprojekt for fremtidens landbrug i fjord-området har været på tale. Hér skulle anlæg til behandling af gylle spille en hovedrolle. Landbrugsminister Hans Christian Schmidt sagde oven i købet ”ja” til at lade staten deltage aktivt i projektet i samarbejde med Århus og Nordjyllands amter, kommunerne, erhvervslivet og herunder landbruget og dets lokale organisationer. Men også i dén sag blev det kun til pæne ord og ingen reel handling fra ministerens side.
Det er mere end på høje tid, at der virkelig kommer fart i investeringerne i energi- og miljøanlæg i nutidens og fremtidens landbrug. Både af hensyn til vore egne landmænd og det lokale miljø eller de nationale og internationale mål, som Danmark har forpligtet sig til at nå sammen med resten af Verden.”
Skrevet af det socialdemokratiske amtsrådsmedlem, Kaj Møldrup Christensen, i Randers Amtsavis d. 31. juli
Kilde: Randers Amtsavis
Rex