Den lokale lærerformand har gjort sig følgende tanker efter at have deltaget i et borgermøde i Grenå:
På et velbesøgt borgermøde i Grenå d. 7. september udtalte borgmester Gert Schou, at vi i løbet af 10 år skulle være en kommune på 40.000 indbyggere. Der skal ske tilflytning.
Hvis denne vision skal opfyldes, så skal tilflytterne kende kommunens kvaliteter, og disse skal formuleres som garantier og ikke som økonomisk betingede hensigter.
En kontant kvalitet kunne være, at alle elever i Norddjurs Kommune er garanteret undervisningsministeriets vejledende timetal. Garantien gælder alle, uanset om skolen ligger i et landområde eller et bycenter. Alle Undervisningsministeriets landsdækkende prøver går ud fra dette timetal.
En anden kvalitet kunne være at beskrive dén rummelighed, der vil omfatte alle elever: Skolen gør alt for at udvikle hvert enkelt barn, alle skal forstå, at nogle børn kræver mere læreropmærksomhed end andre, alle skal komme trygge og glade i skole. Der gribes ind over for voldelige børn og børn, der bevidst ødelægger undervisningen. Disse børn får andre tilbud.
Sådanne kontante udmeldinger interesserer borgerne (nuværende og kommende) langt mere end oplysninger om kontraktstyring og decentrale beslutninger. En folkeskole er ikke en virksomhed i en kommune, den er en kulturinstitution i et kommunalt fællesskab.
Klare og enkle retningslinier, der kan forstås af alle, giver tryghed for borgere og medarbejdere. De hidtidige decentrale bestemmelser eller mangel på sådanne medfører forskelsbehandling. Uklarheder er arnesteder for utilfredshed. Erfaringerne har vi, og nu med kommunedannelsen bør vi gøre brug af dem.
Kilde: Skrevet af lærerkreds-lokalfomand Hans Rechendorff fra Grenå i Randers Amtsavis d. 10. september<
rex