Vi har fundet et indlæg i Lokalavisen, der er et oplæg til det første week-end-seminar i det særdeles spændende ildsjælsprojekt, Djursland på x og tværs, vi omtalte forleden. Det er oven i købet skrevet af en nørredjurser, nemlig billedkunstneren Morten Skovmand fra Stenvad. Han skriver følgende:
”Ca. 100 mennesker er trommet sammen fra hele Djursland for at prøve idéer af overfor hinanden til fordel for vores landsdels udvikling.
Jeg er blevet spurgt om at være med i en gruppe, der hedder Kultur & Fritid, og i dén anledning er jeg af Lokalavisen spurgt, om jeg vil kommentere initiativet – og det gør jeg gerne.
Jeg har i en del år arbejder for Grenå Kunsforening med udstillinger, udflugter, foredrag og konceerter, og i bestyrelsen for DJURS BAROK med koncerter, foredrag og kurser med barokkens musik som udgangspunkt. Desuden har jeg selv haft arrangementer som maler, grafiker og foredragsholder, bl.a. i forbindelse med Djurs Grafiske Værksted.
Jeg er ikke dén, der tror, at fusioner og sammenlægninger i større enheder giver andre fordele end at effektivere administrationen.
Indenfor kulturlivet er det vigtigt, at idéerne blomstrer, og at der er mange til at få idéer og lyst til at se dem virkeliggjorte. Derfor er et så rigt og forgrenet foreningsliv, som vi har det i Danmark og især hér på Djursland, vigtigt.
Det spændende ved et møde for hele Djursland er – at mødes.
Det lyder enkelt, men idéer blomstrer bedst, når de gives videre. Og måske kan også vi finde fordele ved at arbejde sammen – indenfor kulturområdet om arrangementer, lade arrangementer brede sig eller fortsætte over kommunegrænserne eller trække på samme hammel ved større fælles arrangementer.
En oplagt idé ved mødet hér er at føle vores landsdels situation som en fælles sag, hvor der kan opstå et større fællesskab. Hvor grupperne, der er dannet på mødet – landbrug, iværksættere, kultur, o.s.v. – bruger hinanden.
Indenfor kulturområdet må der være fællesskabsfordele indenfor formidling. Det er tit det største problem i kulturarbejde, at der skal meget til for at føle sig informeret.
Det kan vi blive bedre til.
Når jeg har rejst i Italien, har det altid undret mig, at når jeg i en by har forhørt mig på turistkontoret om, hvad der skete kulturelt i området, har jeg fået den bedste orientering om dét, der skete i selve byen, men intet om nabobyen tre eller ti km. væk.
Det er et levn fra en middelalder, hvor byerne bekrigede hinanden, og duer ikke i dag.
Det er vigtigt med det basale kendskab til det lokale – dét, der rør sig hér, hvor vi er. Men også vigtigt med kundskab om, hvad der rør sig andre steder.
Jeg tror, der er én ting, der er fælles for de 100 mennesker, der nu har sat sig sammen om at udveksle idéer om udvikling. Nemlig, at vi er glade for at være her. At Djursland har kvaliteter for os, og vi egentlig også godt vil dele dem med andre.”
Skrevet af billedkunstner Morten Skovmand i Lokalavisen d. 4. november
Kilde:
unavngivet