I det følgende ånder en mand fra Randers-afdelingen af Dansk Folkeparti lettet op over, at de konservative ikke vedtog de ung-konservatives skatteforslag:
Det Konservative Folkeparti har netop holdt landsmøde.
Det var ret interessant at se KU`erne føre sig frem med at ville indføre en ny form for skat, en flad skat. De beklagede sig over, at moderpartiet ikke ville høre efter. Deres forslag blev eftertrykkeligt stemt ned, da Helge Adam Møller gik på talerstolen og sagde, at indførelsen af en flad skat på 35% ville betyde skattestigninger på 80 milliarder kroner. Dét ville være helt urimeligt set i lyset af skattestoppet, som den nuværende regering har indført.
Der vil imidlertid være mange ulemper med en flad skat. Har KU i det hele taget tænkt på konsekvenserne af deres forslag?
Hér i Danmark har vi en lang tradition for fradrag, som ikke umiddelbart kan laves om. Vi har fradrag, der sikrer, at penge ikke beskattes to gange. Der er for eksempel fradrag for opsparing til pension, men der beskattes, når pengene trækkes ud af pensionsopsparingen igen. Der er fradrag for renteudgifter, men der betales skat af renteindtægter.
I Danmark er en krones fradrag endda ikke så meget værd, som en krone i indtægt. Fordi de ligningsmæssige fradrag kun trækkes fra i kommuneskatten. Dét giver en ”skatteværdi” på 33%.
Indtægter beskattes op til det dobbelte. Hvis man helt fjernede rentefradragene, ville det ramme de unge og nyetablerede boligejere helt urimeligt hårdt. Det vil de unge konservative også mærke dén dag, de køber bolig. Ungdomspartiet er sikkert blevet inspireret af de nye lande i Østeuropa, hvoraf flere indfører en flad skat. Disse lande skal jo i høj grad starte forfra på at indrette deres økonomiske og politiske systemer efter socialismens sammenbrud. Ligeledes er skattetrykket i disse lande lavere end i Danmark. Og afhængigheden af at skaffe indtægter fra personbeskatningen er markant mindre i de nye demokratier. De nye lande har også et incitament i at holde skattesatsen i ro, fordi de skal indhente de vesteuropæiske lande i vækst og produktivitet. Det er et nødvendigt onde for at holde på kapital og investeringer, som i sidste ende kommer lokalbefolkningen til gode.
Kilde: Skrevet af DF-lokalformand Børge Olsen fra Randers i Randers Amtsavis d. 8. oktober
rex