En borgerliste-kandidat gør i det følgende opmærksom på, at der ofte ligger nogle kvaliteter hos ældre medarbejdere, og at disse derfor ikke bare pr. automatik bør ryge ud i fremtidens fyringsrunder:
Det er absolut misvisende, når vi i tide og utide konfronteres med begrebet ”ældrebyrde”.
De ældste medborgere har været aktive deltagere i udviklingen af dét samfund, vi kender i dag.
Skatter og andre offentlige ydelser er blevet betalt, medens de var en del af arbejdsstyrken.
Som en logisk følge af dén måde, vi har opbygget vort samfund på, må de ældre have en række rettigheder. Det gælder pension, ældrepleje og lignende.
Fakta er jo, at der i alle aldersklasser er en (heldigvis meget lille) andel, som på grund af sygdom, ulykker og miljø m.v. kan siges at ”ligge samfundet til byrde”. De pågældende er dog oftest uforskyldt havnet i denne situation.
På arbejdsmarkedet taler vi om ”det grå guld”, men de sørgelige realiteter er desværre, at den ældste del af arbejdsstyrken står først for, når der skal rationaliseres og skæres ned.
I Syddjurs Kommune vil politikerne for at kunne opnå de lovede rationaliserings-gevinster være nødsaget til med tiden at gennemføre fyringsrunder. Så det er vigtigt at holde politikerne op på, at det ikke ubetinget skal gå ud over den ældste del af arbejdsstyrken.
Forskningen har vist, at man ikke bliver dummere med alderen. Tværtimod. Selvom hjernen med alderen bliver mindre, er det ikke énsbetydende med, at den bliver ringere.
En hjerne med ældre dato-mærkning kan stadig i mange situationer løbe om hjørner med en yngre.
Kilde: Skrevet af Borgerliste-kandidat Bjørn Helmer fra Ebeltoft i Randers Amtsavis d. 24. oktober
rex