Et Europa-parlamentsmedlem minder regeringen om, at den såkaldte REACH-aftale med efter manges opfattelse for milde miljøkrav til industrien kun er ment som mindstekrav. Det levner plads til, at vi i Danmark har lov til at holde fast i en skrappere kurs, forklarer hun i det følgende:
Det er katastrofalt, at hensynet til 10 tyske kemiske industrier skal vægtes højere end hensynet til miljøet og folks sundhed. Det er derfor vigtigt at slå fast, at REACH er minimumsregler, og at Danmark derfor fortsat kan opretholde højere standarder på miljøområdet.
Det er yderst vigtigt, at vi får en fælles lovgivning for brugen af farlige kemikalier i eksempelvis plasticlegetøj, badevinger og computere. Formålet med EU`s nye kemikalielovgivning var at sikre forbrugerne og miljøet. Dét er langtfra resultatet af Europa-Parlamentets afstemning, som langt hen ad vejen er et knæfald for tysk kemikalieindustri til skade for miljø og folkesundhed.
Vi lader stadig forbrugeren nede i supermarkedet i stikken. Der vil med den nye aftale stadig være stor risiko for at komme i kontakt med de farlige stoffer i dagligdagen. Alt for få stoffer er inkluderet i den nye aftale – kun 30-40% af de kemikalier, der i dag er på markedet. Flere af disse stoffer er mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, de forringer forplantningsevner for mennesker og dyr og er allergifremkaldende.
En stram kemikalielovgivning vil også være til gavn for de grønne industrier, der virkelig har gjort noget for at producere miljørigtigt og forbrugermæssigt forsvarligt. Skrappere krav sikrer kort og godt bedre sundhed og miljø, men samtidig også innovation og bæredygtighed inden for industrien. En kemikalielovgivning, der stiller fornuftige krav til industrien om, at deres produkter ikke må være farlige for mennesker og miljø, er vel også kun helt rimelige krav.
Kilde: Skrevet af SF-Europa-parlamentsmedlem Margrete Auken i Ã…rhus Stiftstidende d. 27. november
rex