Grenaa Bladet:
På anmodning fra Wernerfelt Textiles A/S har Grenaa Byråd vedtaget at igangsætte udarbejdelsen af et kommuneplantillæg med henblik på at ændre den planmæssige status for den del af Grenaa Dampvæveri’s areal, der er afgrænset af gaderne Østerbrogade, Øster Allé og Djursgade.
Firmaet bag den lukkede tekstilfabrik ønsker nemlig, at området udlægges til anvendelse til butikker (såvel udvalgs- og som dagligvarebutikker), kontorer, boliger og alle de erhvervstyper, som er naturlige i et bycenter. Som det er nu, er området udlagt som »centralt industriområde« i Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune. Som det er nu må området således kun anvendes til produktionserhverv, og der må ikke placeres bebyggelse til kontorer og lignende - udover naturlige administrationslokaler til den pågældende produktionsvirksomhed. Det gør det jo alt andet lige noget sværere at sælge grunden til anden side. Derfor har Wernerfelt Textiles A/S anmodet kommunen om, at der hurtigst muligt bliver udarbejdet et nyt kommuneplantillæg for området med så få begrænsninger som overhovedet muligt.
Men inden planlægningen kan påbegyndes skal der i henhold til planloven offentliggøres et debatoplæg, så offentligheden kan få lejlighed til at fremsætte synspunkter, idéer og forslag til den forestående planlægning. Dette debatoplæg vedtog byrådet på sit seneste møde at sende ud til offentligheden i otte uger (der er seks tilbage endnu). Det skete med en enkelt bemærkning fra Økonomiudvalget om, at man herfra vil være betænkelig ved at inddrage området til detailhandel.
Det hænger jo nøje sammen med kommunens vedtagne detailhandelsplan, der afgrænser butiksområdet til selve bycentret. Projektet på Slagterigrunden - med en op til 3.000 m2 stor dagligvare butik og to mindre udvalgsvarebutikker - har med Handelscenter Grenaa’s velsignelse lige netop sneget sig indenfor dette centerområde, men altså på et yderligt mandat - om man så må sige. Skal GD-grunden med, så begynder man nok at »trække« butikscentret så langt ud, at man ikke længere kan tale om et - som planlagt - koncentreret butiksområde omkring bymidten, hvor der er grundlag for et samspil mellem butikkerne, og herunder et attraktivt og levende handelsmiljø. Man kunne snildt frygte, at butiksdøden i selve Centrum vil eskalere i en sådan situation. Det er ikke mindst på den baggrund, at Økonomiudvalget udtrykker betænkelighed ved at åbne op for muligheden for flere butikker i dette yderområde af bycentret.
Wernerfelt Textiles A/S har overfor kommunen oplyst, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogle konkrete planer for den fremtidige anvendelse af området og de eksisterende bygninger på GD-grunden. Men at der arbejdes med at undersøge forskellige muligheder. Hvis området ændrer status til centerområde, vil det ifølge definitionen i kommuneplanen kunne anvendes til butikker, liberale erhverv, hoteller og lignende samt mindre ikke-generende fremstillingsvirksomhed i tilknytning til butikkerne. Desuden til boligformål og offentlige formål som for eksempel institutionsbyggeri, parkeringsanlæg med videre. Der vil dog ikke kunne placeres butikker med mindre man som allerede nævnt ændrer detailhandelsplanen.
Lettere industri kan området heller ikke anvendes til, selv om grunden ændrer status til centerområde. Gennem årene har kommunen aktivt medvirket til at flytte støj- og miljøbelastende virksomheder væk fra center- og boligområderne. Dette gælder både støj fra produktionen og transporten til og fra virksomheden. At tillade, at der etableres nye produktions-virksomheder af denne art, vil således være stik imod den hidtidige praksis på området. Socialdemokraten Lars Møller syntes dog ikke, at man helt skulle afskære sig fra denne mulighed.
— Det kan umiddelbart godt være lidt svært at se, hvad den grund skal bruges til fremtiden. Boliger eller erhverv? Jeg bor selv i Djursgade meget tæt ved GD, og den generede mig ikke, selv da fabrikken kørte på fuld damp, så jeg vil ikke være så betænkelig ved, at der placeres noget lettere industri på grunden. Men lad os nu høre hvilke reaktioner, der kommer på debatoplægget, sagde Lars Møller.
Venstre-manden Jørgen Katholm gav også oplægget et par ord med på vejen.
— Der er tale om et meget spændende areal. Jeg kan tilslutte mig ØK’s betænkeligheder ved at inddrage grunden i vores detailhandelsplan, men vil i øvrigt ikke gå ind i en større offentlig debat før borgerne er blevet hørt. Og det er på den led fint, at offentlighedsfasen er udvidet til 8 uger i stedet for 4, så det hele ikke drukner i jule- og nytårs-tam-tam, sagde Jørgen Katholm.
Hans gruppeformand, Svend Brandstrup Hansen, fremførte det synspunkt, at man andre steder greb noget sådant an på en lidt anden måde.
— Flere steder har man ventet på, at en investor har meldt sig på banen med et konkret projekt for et nedlagt fabriksareal i et bycenter, og først derefter indledt planlægningsarbejdet. Det burde vi måske også overveje at gøre omkring GD-grunden, sagde Svend brandstrup Hansen.
Herefter vedtog et enigt byråd dog at sende debatoplægget til offentlig høring.
Kilde:
unavngivet