Tak til
 






  
05/05 2023

Fra Strategiplanen: Kommunesammenlægninger og kommunale samarbejder

”Forudsætninger
Den offentlige sektor skal understøtte et moderne og demokratisk viden-samfund. Den skal være åben og lydhør, enkel og effektiv.


Borgerne skal have kvalitet for pengene og mulighed for valg mellem forskellige alternativer. Indretningen af den offentlige sektor skal sikre, at opgaverne løses tæt på borgerne og på baggrund af en dialog mellem borgere og politikere. Decentrale løsninger giver mulighed for at imødekomme lokale behov og dermed forskellighed og skaber et bredt demokratisk fundament for løsningen af de offentlige opgaver.
Strukturen for løsningen af de offentlige opgaver i Danmark blev i store træk fastlagt med kommunalreformen i 1970. Der er siden sket væsentlige ændringer i de forudsætninger, som blev lagt til grund for indretningen af den kommunale sektor. I denne periode har befolkningens ønsker til indholdet af den offentlige service ændret sig i takt med fremkomsten af ny viden og teknologiske forandringer. Samtidig er de faglige forudsætninger for løsning af offentlige opgaver ændret.
Der er derfor behov for at tage stilling til, i hvilken udstrækning den offentlige sektors struktur bør tilpasses for at fastholde og fremtidssikre en decentraliseret offentlig sektor, der både sikrer en effektiv opgaveløsning af høj kvalitet, bidrager til udvikling og understøtter det lokale demokrati, herunder dialogen mellem borgere og politikere.
Sådan lyder det indledende afsnit i dét kommissorium, som er givet Strukturkommissionen, der er nedsat af regeringen. Opgaven for Strukturkommissionen er at vurdere fordele og ulemper ved alternative modeller for indretning af den offentlige sektor og komme med anbefalinger til ændringer, som er holdbare over en længere årrække.
Forud for nedsættelsen af Strukturkommissionen var kommunesammenlægninger ikke en mulighed, der seriøst blev diskuteret på Djursland. Igennem en lang årrække er der derimod etableret en lang række samarbejder af forskellig art på tværs af kommunegrænser. Spørgsmålet omkring kommunesammenlægninger er dog nu blevet højaktuelt på Djursland. Strukturkommissionen har bl.a. fået til opgave at vurdere, hvilke geografiske og befolkningsmæssige kriterier – herunder bl.a. hvilke kommune- og amtsstørrelser – der i årene fremover bør lægges til grund for en kommunal og amtskommunal inddeling.
I forbindelse med Strukturkommissionens nedsættelse blev det fra flere sider anført, at den ideelle kommunestørrelse er på 30-50.000 indbyggere. Hvis Strukturkommissionen kommer med et anbefalet kommunestørrelse i dén størrelsesorden, og landspolitikerne vel at mærke vælger at følge anbefalingen, vil det betyde, at alle Djurslands kommuner skal igennem en sammenlægning.

Nærværende samarbejder med andre kommuner
Nørre Djurs Kommune samarbejder på en lang række områder med andre kommuner. Nedenfor er listet hovedparten af samarbejderne:

Djurslands Udviklingsråd (erhverv, turisme, landbrug og transport)
Selskabsligning
Huslejenævn
Beboerklagenævn
Miljøcenter Østjylland
Djurslands Museum
Børnekulturuge
Redningsberedskab
Renovation
Folkeskolens 10. klasse
Indkøb
Ydelser til Arbejdsformidlingen
Bedriftssundhedstjenesten
Hjælpemidler Reva Grenå
IT – herunder omsorgssystem til ældreområdet, digital signatur, e-handel, intranet og hjemmesider
Snerydning/saltning
Parkeringskontrol
Fælles spildevandshåndtering (rensningsanlæg)
Gaderenholdelse
Erfa-grupper – flere områder
Radionævn
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)
Videre- og efteruddannelsesprogrammer

Målsætninger
Den vigtigste målsætning for ”virksomheden” Nørre Djurs Kommune er at sikre, at borgerne serviceres bedst muligt ud fra de givne økonomiske vilkår. For at sikre dette vil kommunen løbende vurdere både den faglige og den økonomiske bæredygtighed for de opgaver, kommunen varetager.
Samtidig er det et mål at sikre, at nærdemokratiet fungerer for den enkelte og dermed sikrer borgernes mulighed for indflydelse på kommunens serviceydelser. Dette skal ske dels via de lokalpolitiske diskussions- og beslutningsrum, der eksisterer i kommunen, og dels via brugerbestyrelser for kommunens institutioner.

Dialog med borgerne
Nørre Djurs Kommune ønsker en debat med borgerne, bl.a. for at få borgernes syn på følgende spørgsmål:

Hvilke geografiske, kulturelle og befolkningsmæssige elementer har betydning i forhold til eventuelle kommunesammenlægninger?
Hvilke muligheder og hvilke barrierer ser den enkelte borger i forhold til kommunesammenlægninger?
Hvad er en bæredygtig udvikling hos os, og hvordan sikrer vi den?
Hvilke kommunale serviceområder kan Nørre Djurs Kommune med fordel arbejde tættere sammen med andre kommuner om? Eventuelt drive i fællesskab?
Hvilke kommunale serviceområder skal holdes i eget regi længst muligt?
Hvilke(n) kommune(r) skal Nørre Djurs Kommune forsøge at blive lagt sammen med?
Hvilke forhandlingsparametre er væsentlige for Nørre Djurs Kommune i en eventuel forhandling om sammenlægning med andre kommuner?

Handlinger
Efter offentliggørelsen af Strukturkommissionens anbefalinger primo 2004 skal landspolitikerne tage stilling til den fremtidige opgavefordeling mellem stat, amter/regioner og kommuner. Samtidig vil Folketinget skulle fastlægge eller give anbefalinger om den fremtidige kommunale struktur. Kommunalbestyrelsen vil på dét tidspunkt beslutte, hvilke handlinger der på dén baggrund skal iværksættes.”
Uddrag af Strategiplanforslag for Nørre Djurs Kommune

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam