Overskriften hentyder til et punkt, der var på dagsordenen, da kommunalbestyrelsen i går holdt sit sidste ordinære møde i år. Det var sat på af Dansk Folkepartis Knud Andersen, som gerne ser, at borgerne får lov til at ytre sig, når de f.eks. har stillet spørgsmål i spørgetiden.
Læs mere hér!
Han har tit i forskellige forbindelser efterlyst en mere direkte debat mellem politikerne og borgerne, så sidstnævnte får en bedre forståelse for politikernes arbejde, og så borgerne også får lejlighed til at ytre sig direkte og mundtligt overfor politikerne. Den aktuelle anledning er den spørgetid, hvor borgerne før hvert møde har mulighed for at stille skriftlige spørgsmål, indsendt til borgmesteren 4 dage før mødet.
Det normale er hér, at borgmesteren læser spørgsmålet op og derefter selv svarer på resten af kommunalbestyrelsens vegne, men Knud Andersen kunne godt tænke sig, at spørgeren selv kunne stille spørgsmålet og indgå i en nærmere debat med uddybende spørgsmål. Under præsentationen af sit eget punkt gjorde Knud Andersen opmærksom på, at en sådan mere direkte borgerinddragelse faktisk er blevet prøvet af i visse kommuner. For at understrege alvoren bad han de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer om at tage stilling til det stillede forslag med et klart "ja" eller "nej" uden svinkeærinder og dikkedarer. "Vil I have borgerindflydelse eller ej?", lød hans klare melding.
Det viste sig hurtigt, at der faktisk var ret stor interesse det meste af salen rundt for en mere åben debatform med borgerne - både hos de fleste socialdemokrater, Nørre Djurs Listens enlige Kirsten Bech Hansen og den konservative Benny Hammer. Men så var det også slut med enigheden, for som socialdemokraten Peter Bo Jensen sagde det: "Du kommer til at stå i vejen for dit eget gode forslag ved sådan at stille det som et ultimatum." Han og mange andre ville nemlig gerne drøfte den nærmere form for en eventuel dialog i forbindelse med dén evaluering af spørgetiden, som kommunalbestyrelsen har planer om.
På den anden side gjorde borgmester Jens P. Jellesen opmærksom på, at han ikke i princippet har noget imod at snakke med borgerne i et åbent forum, men han måtte på det skarpeste advare mod at tro, at det var så simpelt endda. Man skal tænke på, at politikerne hele tiden er piskede til at holde trit med de realiteter, som deres rådgivere, embedsmændene, hjælper dem med at holde styr på. Altså - med andre ord - politikerne kunne meget nemt komme til i "kampens hede" at love mere, end bukserne kunne holde, og f.eks. er de ikke hele tiden i stand til at huske alle de mange tal.
Debatten kørte herefter lidt frem og tilbage med hensyn til, om det er en uddybende spørgetid, man har lyst til, eller om der ligefrem kunne blive tale om en endnu mere fri debat, som ønsket af Knud Andersen. Eller, som borgmesteren humoristisk udtrykte det: "Er det vælgermøder en gang om måneden, I vil have?"
Dansk Folkepartis forslag gik nu til afstemning, men det faldt, da der foruden Knud Andersen kun var tilslutning fra Kirsten Bech-Hansen, Borgerlistens Hans Møller og viceborgmester Benny Hammer. Direkte imod stemte det meste af Venstres gruppe med borgmesteren i spidsen plus socialdemokraten Kaj Agerskov, men den nye socialdemokrat Malte Larsen nåede lige præcis at stille forslaget om at give Dansk Folkepartis gode idé en chance for at blive til et fornuftigt forslag, som han udtrykte det, ved at drøfte formen for borgernes deltagelse nærmere sammen med evalueringen af spørgetiden.
Og dét var der flertal for med resten af den socialdemokratiske gruppe sammen med Venstre-manden Carlo F. Christensen. Sådan gik det til, at vi i Nørre Djurs måske ender med at blive en foregangskommune, når det gælder nærdemokrati.
Skrevet af Rex
Kilde:
rex