Grenaa Bladet:
Den lokalhistoriske årbog, »Grenaa og Omegn før og nu« er på gaden for 27. gang. Det er påny Johnsen Offset A/S, der har stået bag bogens trykning, udgivelse og salg, mens egnsarkivar Børge Kjær ligeledes påny har redigeret værket.
Som noget nyt i år kan man finde et emne- og personregister bagerst i bogen. Et register, der refererer til emner og personer, der har optrådt i alle de årbøger, der er udkommet i perioden fra 1976 til 2002.
Jeg ved, at årbøgerne i vid udstrækning bliver brugt som opslagsbøger, og nu er der altså hjælp at hente til dem, der søger oplysninger om bestemte emner og personer i tidligere udgivelser, udtaler Børge Kjær i forbindelse med den 27. udgave af »Grenaa og Omegn før og nu«
— Det glæder mig, at garvede trofaste forfattere også i år har bidraget med artikler, men det glæder mig lige så meget, at årets forfatterkuld tæller nybagte skribenter. Det er slet ikke nogen let opgave at udforske et emne, og derefter skrive for et publikum. Mange timers intenst of ulønnet arbejde er lagt i hver eneste artikel til glæde for årbogens læsere, og alle har tålmodigt og overbærende fundet sig i at blive vejledt og korrigeret af redaktøren, udtaler selvsamme redaktør, Børge Kjær, i forordet til 2003-udgaven, der traditionen tro starter med en gennemgang af året der gik - plus en oversigt over de personer i Grenaa Kommune, der har forladt de levendes rækker i årets løb.
Den første artikel i 2003-årbogen handler om byens legendariske overlæge Axel Klindt og Grenaa Sygehus i perioden 1915-1922. Denne artikel er skrevet af Børge Kjær og Inge Larsen. Derefter kan man blive beriget med en artikel om skolegang i Gammel Sogn i Grenaa. Den er forfattet af Jens Christian Holm Rasmussen og Børge Kjær. Historien bag Simon Peters Kirke ved Grenaa Havn kan man også få i Grenaa-årbogen anno 2003. Den er forfattet af sognepræst Torben Rafn, Grenaa, der i øvrigt er tilknyttet den lille havnekirke via sit kirkelige embede.
Palle Schødt Rasmussen beretter for sin del om noget så ubehageligt som et nazistævne i Grenaa i 1937, og samme forfatter fortsætter med historien om kunstmaleren Børge L. Knudsen (1915-1994). Et billede lavet af denne kunstmaler pryder i øvrigt forsiden på »Grenaa og Omegn før og nu 2003«. I 1998 døde Henning Kjølhede, Grenaa. Han efterlod sig en del malerier, og otte af disse med tilknytning til lokalområdet testamenterede han til Grenaa Egnsarkiv og Djurslands Museum. Et af dem er lavet af Børge L. Knudsen, der i nogle år i begyndelsen af 40’erne boede i Grenaa. Han blev født i København i 1911 af en arbejdsløs far og en mor, der var vaskekone. Baggrunden som kunstner var således i orden, som han selv har bemærket.
Maleriet, der indtil videre vil være ophængt på Grenaa Bibliotek, forestiller hans kone, Carla Rachël Stefansen, der var barnefødt i Grenaa. Hans liv og levned - herunder forbindelsen til Grenaa - bliver indgående beskrevet i artiklen.
Ole Wieland debuterer i årbogs-sammenhæng med en beretning om en af byens særdeles sprælske iværksættere, Per Udsen, mens Inga Witt lukker og slukker for 2003-årbogen med en artikel om, hvordan det har været at være på bistand i 1800-tallet. Det har ikke været særligt sjovt, skulle vi hilse at sige.
Til den endelige klargøring og sproglige finpudsning af manuskripterne hører en kompetentkorrekturlæser, og en sådan har Grenaa-årbogen i skikkelse af lægesekretær Inge Larsen, der igen i år har regeret med bogstaver og kommaer, indtil alt var på sin rette plads.
Kilde:
unavngivet