Grenaa Bladet:
Dømt til døden ved halshugning!
Af S. E. Christiansen
Det Historiske Udgiverværksted i Grenaa kunne for nylig præsentere intet mindre end en dobbelt bogudgivelse.
Ved en reception på Grenaa Egnsarkiv fredag den 28. november, hvor udgiverudvalget med flere var til stede, kunne man således glæde sig over i alt 2 bogudgivelser: Den ene bog er et stykke retshistorie fra By- og herredsretten i Grenaa fra 1856, medens den anden bog er en historisk beskrivelse af landsbyen Gravlev, der ligger tæt ved Ebeltoft. Begge bøger er et resultat af mange timers arbejde med indsamling af kildematerialer og efterfølgende skrivning. Børge Kjær fra egnsarkivet glædede sig over, at et kursus i egns- og bybeskrivelse havde resulteret i 2 så fornemme bøger, der var nummer 6 og 7 i udgiverværkstedets historie, og takkede de involverede forfattere for deres store indsats.
I bogen om Gravlev tager forfatteren Axel Rousing udgangspunkt i sine egne forfædre i skildringen af sin landsbys histori. Han har støttet sig til kirkebogen fra Fuglslev Kirke, og lavet et stort arbejde med indsamling af kildematerialer både om sin egen slægt, men også om de andre gamle slægter i Gravlev.
Blandt det indsamlede materiale finder man mange gamle billeder over gårde og bygninger fra før og nu, og mange vil kunne genkende deres gamle fødegård.
Foruden oversigtskort, billeder over gamle ejendomme og deres historie, fortæller Axel Rousing også om egnens natur, fra istiden til de første spor af mennesker. De gamle veje, skovene, åen og bækken, Stubbe Sø og Jevs Sø, samt den plagsomme sandflugt som Djursland har gennemgået igennem tiderne.
Det var hor og giftmord, der førte til, at 36-årige Gjertrud Marie Hansdatter fra Ålsø blev halshugget på Hessel Hede syd for Grenaa den 19. juni 1856. Gjertruds mand, Jens Andersen Møller, var afgået ved døden ved forgiftning som følge af et komplot mellem Gjertrud og hendes elsker, lærer Morten Nielsen, Ålsø, der fik en dom med tugthusarbejde på livstid.
Mange har bidraget til udgivelsen af bogen om den sidste dødsstraf i Grenaa. Således har Ib Asmussen, Grenaa, gjort arkivstudier i Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg. Niels Erik Mortensen, Homå, har trukket det største læs ved at renskrive referaterne fra Herredsretten, efter justitsprotokollens gotiske håndskrift. Suzana Navarra, Grenaa, har på tilsvarende vis renskrevet referater fra fogedforretninger i sagen. Inge Larsen, Grenaa, har overført teksterne til PC’er, samt finpudset og redigeret den til udgivelse. Børge Kjær, Grenaa Egnsarkiv, har skrevet indledning og efterskrift samt læst korrektur på renskrivningen af den gotiske tekst. Endelig har Bent Kjeldsen, egnsarkivet, samarbejdet med trykkeriet om udgivelsen.
Resultatet er blevet en retsbeskrivelse over mange forhør, der giver et klart billede af domstolsarbejdet for 150 år siden. En bog, der vil interessere lokale læsere, men også andre med interesse for retshistorie.
Kilde:
unavngivet