Grenå Bladet:
Sagen er afgjort. Energiklagenævnet har den 22.12. 2003 meddelt, at den seneste klage fra »Borgergruppen mod havvindmøller ud for Grenaa« er afvist. Afgørelsen kan herefter kun indbringes for domstolene. Det agter Borgergruppen ikke at gøre.
Det er 3 år siden, at sagen om et projekt med 9 vindmøller startede. Den lokale modstand mod projektet var stor. »Borgergruppen mod havvindmøller ud for Grenaa«, fik hurtigt over 750 medlemmer. Til et offentligt møde om projektet i januar 2000 kom ca. 450 borgere. Bekymringen om møllernes påvirkning i kystzonen, med de fredede områder nord for havnen og de rekreative arealer syd for havnen, var stor og er kommet til udtryk i et meget stort antal artikler og læserbreve.
Borgergruppen har fulgt sagen tæt i hele forløbet. Mulighederne for at stoppe projektet ved påvirkning af råd, forvaltninger, styrelser, offentlig mening, politikere og klageinstanser har været bragt i anvendelse. Resultatet er en reduktion fra oprindeligt 9 møller til et projekt på kun 3 møller.
Meget er sket siden projektet så dagens lys i slutningen af 1999. Projektansøgeren Jydsk Vindkraft A/S, Nykøbing Mors, der argumenterede med, at projektet ville give dansk vindmølleindustri et stort teknologisk løft, og lovede Grenaa store fordele, er gået konkurs og er konfronteret med meget store erstatningskrav fra utilfredse og ulykkelige vindmølleejere.
Projektet er overtaget af NEG Micon, Randers, der som følge af en dyb finansiel krise, netop er blevet overtaget af konkurrenten Vestas. Udbygningen af vindkraft i Danmark er på land og i kystzonen næsten gået i stå. I stedet bygges rigtige havvindmølleparker på steder, hvor produktionsforholdene er optimale, og hvor møllerne fra land ses med horisonten som baggrund, og ikke som i kystzonen med kystlandskabet som baggrund (Vestas har f. eks. bygget havvindmølleparken på Horns Rev nordvest for Esbjerg med 80 møller på 100 meters højde).
I Grenaa konflikter vindmøllerne med nye udviklingsprojekter, som siden 1999 er fremkommet, nemlig ferieboliger på Lystbådehavnen, attraktive byggegrunde nord for havnen mod Stensmark, boliger på den nuværende færgeterminal og nyt sommerhusområde syd for havnen ved Annebjerg).
NEG Nicon kan nu gå i gang med det amputerede projekt med 3 vindmøller. Kun NEG Micons interne forhold eller problemer med at finde investorer, synes at kunne forhindre, at de 3 møller kommer.
Borgergruppen kan konstatere, at alle de fordele, der oprindelig var påpeget fra Jydsk Vindkraft A/S og fra tilhængere af projektet, er faldet til jorden. Projektet giver ikke arbejdspladser i Grenaa. Grenaa’s borgere får ikke økonomiske fordele af at blive ejere i projektet. Opførelse af møllerne giver ikke dansk vindmølleindustri og industriens rådgiver yderligere know-how osv. osv. osv..
Borgergruppen takker for dygtig forvaltningsbehandling i kommune, amt og Energistyrelse og for fair behandling i Energiklagenævnet. Tak til lokalpressen for fyldestgørende omtale af sagen og optagelse af de mange læserbreve. Endelig en stor tak for opbakning fra borgerne i Grenaa.
Sagen er slut. Fremtiden vil vise, hvor uheldig placeringen af vindmøller ud for Grenaa Havn og strand, i bugten mellem Fornæs og Havknuden, vil være.
Med venlig hilsen
Borgergruppen mod
havvindmøller ud
for Grenaa Havn
v/ Jørgen Katholm
Kilde:
unavngivet