Hemmed Forsamlingshus får i morgen aften besøg af en provokerende debattør, så folkene bag arrangementet håber på, at rigtigt mange af egnens borgere vil benytte lejligheden til at få en rask diskussion på tværs af alle mulige partiskel.
Med hendes velvillige tilladelse lader vi Ellen K. Hvidt præsentere den kombinerede spise- og debataften og give et portræt af aftenens gæst med dén artikel, hun skrev i Lokalavisen i sidste uge:
Læs artikel hér!
”Magten og naturen
HEMMED - Er naturen bare et middel, vi kan bruge til nå vores mål? Gør vores videnssamfund, at vi ikke længere kan se en større mening med livet? Er verden bare en ting vi kan måle og veje, eller er det os, der gør den til en ting? Fredag den 23. januar er der debataften i Hemmed forsamlingshus med samfundsdebattøren John Holten-Andersen.
Han forsøger at tænde et lys, der viser at han er til, har et ansigt og bærer smerte og vrede, der ikke er had, men et spejlbillede af hans glæde. Den glæde, der får ham til tro at vi både hver for sig og især sammen kan leve et meningsfuldt og myndigt liv på denne jord, som er os givet. John Holten-Andersen er forfatter til bogen ”Hjernevask og hjerteblod”, hvor man kan læse om disse tanker, og mange andre tanker om vores samfund og den måde, vi har indrettet det på. Når han den 23. januar kommer til Hemmed vil der blive mulighed for at diskutere, hvad der gør vores verden til en verden, der både har smukke solopgange, der fylder os med glæde, hvor der er hjertevarme, men også kold kynisme.
John Holten-Andersen er kemiingeniør og har i en årrække arbejdet for Miljøministeriet og været chef i Naturrådet, indtil det blev nedlagt af regeringen i 2002. I sin tid begyndte han på et naturvidenskabeligt studie, da han troede, at det var gennem fornuften og den naturvidenskabelige tilgang til verden, at verden skulle frelses. Siden hen har han ændret mening. Videnskaben alene kan ikke svare på, om vi skal have genmodificerede planter, atomkraft eller nye kemiske stoffer. Det handler også om vores værdier og grundholdninger.
Han mener, at videnskaben har fået al for stor magt eller bliver brugt af magten, hvor den i stedet skulle gå hånd i hånd med den åndelige verden og lytte til almindelige menneskers erfaringer på livet. Der skal være plads til både følelser og fornuft. Viden alene gør det ikke.
Et meningsfuldt liv
Selvom aftenens oplæg skal handle om natur, miljø og bæredygtighed, så vil der komme andre dimensioner ind. For John Holten-Andersen hænger tingene sammen. Han fortæller:
- Vi kan ikke gøre vores forhold til naturen bæredygtigt, hvis vi ikke forholder os til hinandens bæredygtighed. Naturrelationer og sociale relationer hænger sammen.
I ”Hjernevask og hjerteblod” skriver han:
At tilbageerobre vort liv som et meningsfuldt liv indebærer først og fremmest, at vi må tilbageerobre en meningsfuld omgang med vor natur...... Vi skal ikke tage vare på naturen for at sikre den fortsatte vækst, magt og nytte. Vi skal træde varsomt her på jorden og omfavne det liv, den rummer, fordi vi kun herved kan give vort eget liv som menneske en mening.
John Holten-Andersen ser det moderne samfund som et magtfuldt samfund, hvor målet helliger midlet, og hvor videnskaben, markedet og staten er de vigtigste institutioner, og hvor videnskaben opfatter verden som et objekt/en ting, der kan måles og vejes. Verden rummer ikke mening men kun kendsgerninger og lovmæssigheder. Han mener der må være mere:
der må findes noget andet uden for magten, en anden logik i tilværelsen og en anden måde at føre vort liv på.
Ifølge en rapport fra Forskningscentret for Skov & Landskab må naturen give os noget mere end det vi kan måle og veje. Men hvordan skal videnskaben kunne forklare, at hospitalsindlagte mennesker kan udskrives hurtigere, hvis de har udsigt til grønne områder. Og hvordan kan videnskaben forklare, at personer der bliver påvirket af en film med arbejdsulykker bliver hurtigere afstressede når de ser en naturfilm end når de ser en film fra en gågade eller en film med en trafikeret gade. Vi har gavn af naturen også på de områder, der ikke kan måles og vejes, og alligevel:
Den moderne magt har taget naturen i sin vold......Vi forgifter jorden, vandet og luften, ændrer klimaet og udrydder arter i hobetal. alt dette er blot kendsgerninger, som er beskrevet i et utal af rapporter, men som vi slet ikke behøver at læse os til, hvis blot vi bruger vore øjne. Der lægges op til en spændende diskussion i Hemmed forsamlingshus, med manden, med en der har set miljøministeriet indefra, som har forsøgt at råbe op, men fik at vide, at det gør man ikke. En person, der tør stå frem og sige, at eksperter kan lyve.
Lokal Agenda 21
Initiativtager til debataftnen er Knud Andersen, der er lærer og er med i ”Levende hav”. Han var aktiv den gang, der var gang i en Lokal Agenda 21 gruppe bl.a. sammen med Vibeke Nilars, leder af daghøjskolen i Stenvad. og kusine til John Holten-Andersen. Knud Andersen og Vibeke Nilars er atter ved at komme på banen med Lokal Agenda 21, efter at Kommunen har punktet på dagsorden og bl.a. foreslår, at der udpeges en Agenda 21 koordinator i forvaltningen.
Aftnen begynder med fællesspisning, hvortil der skal tilmeldes til Knud Andersen eller Eva Nissen senest onsdag den 21. januar. Der er også mulighed for kun at deltage i debatdelen, der starter efter spisningen.”
Skrevet af Ellen K. Hvidt i Lokalavisen d. 13. januar
Kilde:
rex