Grenå Bladet:
Torsdag den 22. januar stod Grenaa Bevaringsforening for et årligt tilbagevendende arrangement i Kulturhuset Pavillonen.
Der var tale om dette års præmieoverrækkelse til bygningsejere, som fortjener anerkendelse for deres hus-vedligeholdelse.
Præmien gives »for en særlig indsats til forskjønnelse af bygninger og landskabskulturer i Grenaa Kommune, som én eller flere ejere har gjort«. Som omtalt i sidste uges udgave af Grenaa Bladet var temaet for i år dobbelthuse, og følgende tre dobbelthuse - med samt deres respektive ejere - blev præmieret torsdag aften i sidste uge:
Østerbrogade 37-39 (Birthe og Hans Christian Knold og Inger og John Madsen), Bredgade 29 og 31 (Else og Leif Mathiesen og Anna Jensen) og Markedsgade 44 og 46 (Marianne og Henrik Christensen og Vibeke og Erling Nielsen).
Formanden for Grenaa Bevaringsforening, Tommy Glindvad, sagde blandt andet følgende ved præmieoverrækkelsen:
— Dobbelthuse og industrialiseringen - er det to ting, der hænger sammen? Jeg ved det ikke rigtig, men faktum er, at vores dobbelthuse er fra den gode industri-periode i Grenaa. Og vi har i Grenaa en del rigtig gode eksempler på dobbelthuse. Ikke huse, der blot er bygget sammen, men huse der er spejlet hen over sin midterakse. De findes i Markedsgade og Bredgade, Østerbrogade, ved havnen, på Fasanvej og flere andre steder. I den forbindelse synes jeg, at vi har nogle unikke gader i Markedsgade og Bredgade. Af mange nok lidt udskældte for at være lidt kedelige. Men se på husene - de er næsten alle i en rimelig original stand med en masse god byggeteknik. Der er dog også enkelte, der har været udsat for to naboers ret så forskellige holdninger til vedligeholdelse og istandsættelse. Flot når disse huse står ens »i begge ender«, men også spændende, hvis man nu ikke har kunnet blive enige om farverne. Bare de så matcher hinanden i komplementærfarver. Noget som ikke gør, at vi bliver »forskrækkede«, sagde Tommy Glindvad, og nævnte i den forbindelse én af præmiemodtagerne - Markedsgade 44-46 - som benytter sig af henholdsvis en gul og en blå farve.
— God bevaring er at vise respekt over for den ejendom, man nu ejer og måske også bor i. Det duer ikke at save de flotte fyldningsdøre op i meterstykker, og så sætte disse på væggene for derpå at kalde dem paneler. Den holder ikke. Det duer heller ikke at tage den tunge egetræsdør, der vejer godt og er over almindelig størrelse, fra »godset« og så at sige kalde det bevaring. Der skal vises ærlighed og respekt. Selv det lille arbejderhus i Nygade, eller landarbejderboligen i Albøge er god bevaring. Blot man ikke vil gøre det til mere end det er, sagde Tommy Glindvad blandt andet inden han overrakte præmier til ejerne af de nævnte dobbelthuse.
Kilde:
unavngivet