Langås tidligere borgmester er en flittig læserbrevsskribent, og i dag handler det om amternes/regionernes og kommunernes roller i forhold til de ”tunge” opgaver i den fremtidige struktur. Det er skrevet på baggrund af udmeldinger fra et møde mellem borgmestrene fra de 5 største byer. Han skriver:
”Egoismens grimme fjæs stikker frem bag et krav fra borgmestrene i landets fem største byer om, at de ”vil bestemme over sig selv”, når Danmark deles ind i nye regioner. De forlanger, at fremtidens amter udelukkende skal have ansvaret for sygehuse, tilsyn med kommunerne, regional trafik og dele af erhvervspolitikken. Med dette vi-er-os-selv-nok-udspil kan de mindre kommuner kun blive ladt i stikken sammen med store grupper af mennesker, som har behov for særlig hjælp og omsorg.
Dette svigt vil være umuligt at undgå, når det drejer sig om ansvaret for blandt andet opgaven med voksne handicappede, vanskeligt stillede børn og unge samt vidtgående specialundervisning. Ifølge borgmestrene fra Ålborg, Randers, Århus, Esbjerg, Odense og København skal bl.a. multihandicappede borgere sikres et tilbud i kraft af en slags entrepenør-model. Altså ved, at kommunerne arbejder sammen med de største kommuner – enten i regionen eller andre steder i landet.
Men dén opskrift dur ikke i forhold til en række meget store og krævende opgaver af fælles karakter, hvilket adskillige organisationer har gjort opmærksom på. Samrådet af Specialskoler for børn med autisme har direkte peget på, at tilbud til de sværest ramte mennesker med autisme ikke kan oprettes af kommunerne. Budskabet er ligeså klart fra De Samvirkende Invalideorganisationer, der repræsenterer 31 foreninger for handicappede: Hverken staten eller kommunale fællesskaber skal blandes ind i driften af de meget specialiserede sociale opgaver, som amterne tager sig af. Her er brug for et regionalt niveau! Børnesagens Fællesråd, fælles forum for 16 landsforeninger, og LEV, forening for udviklingshæmmede, ønsker også ”administrative enheder af en størrelse, som sikrer faglighed og mulighed for opsamling af erfaring samt fortsat en bred vifte af tilbud for børn og forældre”.
I forhold til dén slags alvorlige bekymringer må såkaldte brede amts- og kommunemodeller skubbes til side, så opgaverne bliver placeret på dét sted, hvor det på alle måder er bedst for borgerne. Det betyder, at alt, hvad kommunerne kan gøre bedre end amterne, skal ligge hér. Og naturligvis omvendt! Kan vi virkelig ikke finde ud af at arbejde sammen om et anstændigt kompromis?”
Skrevet af det socialdemokratiske amtsrådsmedlem, ex-borgmester Kaj Møldrup Christensen, i Randers Amtsavis onsdag d. 11. februar
Kilde:
rex