Grenå Bladet:
Af byrådsmedlem Niels Erik Iversen,
byrådsmedlem for socialdemokraterne i Grenaa Kommune.
Den 9. januar 2004 blev Strukturkommissionens betænkning i forbindelse med oplæg til nye kommunegrænser og amtsgrænser offentliggjort og herunder hvilke opgaver kommunerne skal have og hvilke amterne skal have i fremtiden.
Der er ingen tvivl om efter møder på forskellige niveauer i Danmark, i Folketinget, ved møder i amterne og i kommuneforeningerne, at kommunerne bliver større. Det er ikke så meget spørgsmålet om kommunerne skal være større det er mere spørgsmålet om, hvornår det sker.
Som udgangspunkt er det lagt op til, at kommunegrænserne vil blive ændret den 1. januar 2006.
Der har siden den 9. januar 2004 været mange gisninger og drøftelser på kryds og tværs om de fremtidige kommunestørrelser også på Djursland.
Amtsgrænserne har også været til stor debat - skal der overhovedet være amter tilbage. Det er indtrykket at amterne forbliver, men at amterne bliver større og bliver lavet om til regioner.
På Djursland er det næsten indtrykket, at flere kommuner allerede har lagt sig sammen -at kommunegrænserne er på plads.
I Århus Stifttidende - Djurslandssiderne har vi over en periode læst hvordan Rønde Kommune næsten kan gifte sig med hvem som helst på Djursland.
Teksten lyder den 5. februar 2004 i Århus Stifttidende - »Mange vil lege med Rønde«.
Den 2. februar 2004 står der som overskrift - »Midtdjurs erklærer Rønde og Rosenholm sin kærlighed«.
Den 31 . januar 2004 kan vi bl.a. se en artikel med følgende overskrift - »Ebeltoft er i snak med Rønde og Rosenholm«.
I Grenaa Kommune har vi som udgangspunkt den holdning, at vi gerne vil være sammen med alle kommuner på Djursland - i flok løfter vi bedst.
Den 7. februar 2004 skriver man bl.a. - »Grenaa vil lege med alle«, men desværre er der ikke mange kommuner, som vil lege med os.
Det er næsten som om vore legeredskaber er for dårlige i Grenaa Kommune, og så har vi endda mange ting at byde på.
Jeg tænker på bl.a.: Godt og vel 18.700 indbyggere bor i Grenaa Kommune, har ca. 10.000 arbejdspladser, et godt erhvervsliv med mange dygtige og stabile medarbejdere,
Gymnasium, Handelsskole, Tekniske Skole, Pædagog Seminarium, Social- og Sundhedsskole, en stor havn, som ligger 9 sømil fra sejlrenden, færge til Sverige, et godt handelsliv - det største på Djursland, et sygehus, et stort idrætscenter, et stort kulturhus, Djurslands Museum og Kattegatcenteret - en af de største turistattraktioner i hele Danmark.
Endelig er jeg sikker på, at de ca. 1400 dygtige kommunale medarbejdere i Grenaa er klar til nye udfordringer i en større kommune på Djursland.
Jeg kunne nævne mange andre ting Grenaa Kommune kan tilbyde i forhold til et ægteskab med de andre kommuner på Djursland, men det vil føre for vidt her.
Men det kan selvfølgelig undre lidt, at de fleste andre kommuner på Djursland ikke vil lege med Grenaa Kommune - men sådan er situationen lige nu.
Jeg har via mit arbejde en del kontakter til private og offentlige virksomheder på Djursland.
I virksomhederne taler man ikke om kommunale grænser - en kommunegrænse er i dette forhold ikke nogen hindring for et forstærket samarbejde - det gør man bare, sådan.
Der kan dog heller ikke siges, at vi ikke arbejder sammen på Djursland - der er mange gode samarbejdsrelationer på Djursland - også samarbejder som Grenaa Kommune er involveret i.
Der tænkes bl.a. på: Djurslands Udviklingsråd, Destination Djursland, Djurslands Erhvervsråd (Rosenholm Kommune er ikke med her), Reno Djurs og mange andre gode samarbejdsflader på tværs af kommunerne.
Ved en sammensmeltning af kommunerne på Djursland vil dette arbejde kunne styrkes - til fælles glæde for hele Djursland.
I en kommune med ca. 80.000 borgere vil vi stå meget stærkere når vi udtaler os.
Mit hovedsynspunkt er generelt, at jeg synes man skal vende det hele på hovedet og se debatten omkring kommunegrænserne fra et helt andet hjørne.
I stedet for som nu hvor man går ind i realitetsforhandlinger omkring kommunegrænser, så skulle man hellere gå ind i debatten omkring hvilke opgaver kommunerne skal udføre i fremtiden og hvilke opgaver regionerne skal udføre fremefter.
Det er jo her kernen ligger i forhold til fremtidens størrelser på kommunerne. Jeg tror, at de fleste borgere er ligeglade med, hvor stor deres kommune er.
Det der er vigtigt for borgerne - efter mit synspunkt, - er jo det, at vi stadigvæk kan bibeholde og måske udbygge det serviceniveau som vi har i øjeblikket, at vi har nogle gode skoler, børneinstitutioner, en god ældrepleje, et godt erhvervsliv og meget andet.
Ikke dermed sagt, at man overhovedet ikke skal drøfte størrelser på kommuner på nuværende tidspunkt, men for mig at se, skal man afvente de signaler, der kommer fra folketinget inden sommerferien omkring hvor store de enkelte regioner bliver - inden man ligger sig helt fast på en konstruktion for kommunerne.
Regionernes størrelse vil være afgørende for, hvor store kommunerne bliver - vær sikker på det.
Endelig er der nok ikke nogen tvivl om, uanset hvad dele af byrådene på Djursland har aftalt om den videre skæbne for deres kommune, så bliver det folketinget der i sidste hånd - inden udgangen af 2004 vil fremsætte og godkende forslag til nye kommunale grænser fra 1. januar 2006.
Jeg tror på, at der vil være valg til de nye kommunale enheder i november 2005 - efter at man har brugt hele 2005 til at drøfte og beslutte fremtidige strukturer endeligt.
Kommunerne skal selvfølgelig afgive deres svar i forhold til deres kommune inden den 7. april 2004 - i forbindelse med hvad man vil med en fremtidig kommunestruktur - og det gør vi også i Grenaa Kommune.
Grenaa Kommune afholder den 8. marts 2004 borgermøde i forbindelse med strukturkommissionens betænkning, hvor vi hører borgerne i Grenaa Kommune omkring deres holdning til de fremtidige kommunale grænser og hvilke opgaver man forventer at få i kommunerne fremefter.
Det er min opfattelse, at vi som kommune skal være aktiv i debatten for at skabe en fremtidig kommunal struktur på Djursland, som vil gøre hele området endnu stærkere fremover i en ny større region.
Så det er håbet, at der deltager mange i borgermødet den 8. marts 2004.
Lad os gå ind i debatten om kommunegrænserne med åben pande - vi har meget at byde på i Grenaa Kommune i de fremtidige drøftelser omkring kommunestørrelser - vær sikker på det.
Kilde:
unavngivet