Grenaa Produktionsskoles Afrika-hold skriver hjem...
Grenå Bladet:
10 elever fra Grenaa Produktionsskole, projektleder Knud Erik Asak, skolens forstander Heidi Grøndal samt Børnehaven Landsbyens leder Lone Strunk er rejst til Losinoni Juu, en landsby i Tanzania i Afrika, for her i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke at støtte lokalbefolkningen i 4 projekter.
Gruppen skriver i den forbindelse følgende om deres indledende oplevelser fra rejsen og rejsemålet:
»Efter 14 timers transport med bus og fly steg vi alle sammen ud i Nairobi. At komme fra dansk vinter til 16 graders varme kl. 6.10 om morgenen var en utrolig fornemmelse. Vores rejse skulle vare endnu 8 timer før vi kunne slå teltene op og pakke ud. Og disse otte timer var såmænd også fulde af oplevelser. De store veje i Tanzania kan end ikke måle sig med grusvejen ned til Nordstranden i Grenaa, så da vi drejede fra den store vej og kørte op i bjergområdet, blev vi, hvis vi ikke var det i forvejen, rystet godt sammen!! Vores lille bus klarede desværre kun halvdelen af vejen til lejren. En sten slog hul på køleren. Det blev hurtigt til det, vi har lært at kalde »african time«: Vi bliver siddende og venter til der sker noget. Nok noget, vi kunne øve lidt i derhjemme. Vi kunne kalde det tålmodighed... Vi blev dog hentet og hele vejen op til lejren hilste og vinkede folk til os. Vi følte virkelig, at vi var ventede og velkomne.
Lokalbefolkningen - eller de fastboende masaier - havde gjort et stort stykke arbejde for at rigge vores lejr til, så vi kunne leve der i 5 uger. Der var lavet toilet og bad-skur - ikke som vi er vant til hjemmefra - men ok efter afrikanske forhold med støbt gulv og et hul i midten...
Et køkkenhalvtag og en imponerende indgangsportal som dør til vores boma, havde de også stået for. Hele lejrpladsen havde de omkranset med tjørn, så ingen dyr eller mennesker kunne trænge ind til os. Masaierne havde også valgt en vagtmand ud til os, som skulle være særligt pålidelig: Laik Wanark, en mand i sin bedste alder, bosiddende med to koner og sikkert dobbelt så mange børn. Denne stolte masai skulle sidde vagt i vores lejr hver nat i de fem uger, vi skal være her.
Efter at have akklimatiseret os — på alle måder - et par dage, var vi alle klar til at arbejde i vores fire projekter: Henholdsvis børnehave-projektet med 60 børn i alderen 3-6 år - som i Danmark - men placeret i kirken på fem bænke. Disse børn møder også ind til »african time« - altså når det passer ind i familiens andre gøremål. De er meget disciplinerede og minder meget om børn fra gamle dage i Danmark. Det drejer sig udelukkende om læring af tal, bogstaver, mere disciplin og sang. Vores unge og Lone Strunk lærer børnene at lære gennem legen, men alligevel med en stor forståelse og respekt for, at vi er i et land med en helt anden kultur, og at vi på ingen måde er kommet for at lave om på noget, men derimod for at udveksle kultur og ideer. Børnehaven Landsbyens indsamlede lege- og børne-tøj glæder vi os meget til at skulle give til vores små venner. Legetøjet omfatter blandt 75 bamser og dukker, masser af Action Men og diverse pædagogiske spil. Tøjet, som vi har med, vil falde på et meget tørt/bart sted. Vi er overraskede over, hvor lidt, hvor laset og hvor snavset tøj børnene går klædt i hernede. Men de er taknemmelige for lidt opmærksomhed og samvær med os.
Sy-projektet er kommet godt i gang. Vores piger har medbragt hjemmelavede mønstre på kjoler og shorts i alle størrelser, og de indsamlede håndsymaskiner er stillet op på vore hjemmelavede borde og så i kirken, hvor der samtidig drives børnehave. Stoffet som vi syer, er også insamlet i Grenaa, og allerede dagen efter, at de første kjoler var blevet færdige, sad de på små pave-stolte piger i børnehaven. Kommunikationen foregår på en blanding af swahili, engelsk og tegnsprog. Vores to sidste projekter: Majsmøllen og computere i netværk til en lokal skole, kan I læse om i næste udgave af Grenaa Bladet«, skriver Grenaa Produktionsskoles Afrika-udsendinge.
Lone Strunk vendte i øvrigt som planlagt hjem i sidste uge, en oplevelse for livet rigere, mens resten af Grenaa-delegationen har en uge mere i det afrikanske inden de vender snuderne hjemad til den danske vinter igen.
Kilde:
unavngivet