Der er nyt fra projekt ”Så langt øjet rækker – og lidt til!” om den seneste tids udvikling med aktiveringen. Det fortæller projektgruppen selv om i dag:
Offentlig jobtræning virker!
Offentlig jobtræning af kontanthjælpsmodtagerne kombineret med arbejdstræning/praktik i private virksomheder giver gode resultater i Nørre Djurs Kommune. Resultaterne målt over to år viser, at 54 procent af de udslusede deltagere i det EU-socialfondsstøttede Projekt Så langt øjet rækker, - og lidt til! er kommet i arbejde, uddannelse eller læreplads. Projektet fortsætter året ud.
EU-projektet har til huse i Stenvadcentret på Norddjursland, og projektets målgruppe er kontanthjælpsmodtagere med længerevarende ledighed bag sig.
Fra starten i januar 2002 har 71 deltagere været tilknyttet, heraf er 50 udsluset. Af disse er de 27 nu i job eller uddannelse, mens de resterende enten er flyttet ud af kommunen eller stoppet efter langt sygefravær.
77 procent af alle deltagere havde mellem to og fem års ledighed bag sig fra starten i projektet, og kun hver tredje havde en erhvervsfaglig kompetence af mere end seks måneders varighed. Halvdelen af deltagerne havde desuden indenfor de foregående fem år deltaget i to eller flere andre projekter, kurser eller tilbud for ledige.
Tilskuddet fra EU’s Socialfond giver mulighed for betaling for længerevarende faglige kurser for deltagerne, der også i enkelte tilfælde har erhvervet kørekort. Tilskuddet er også med til at finansiere løn til de medarbejdere, der arbejder i projektet, ligesom der er afviklet flere tværfaglige uddannelsesforløb for medarbejderne i Stenvadcentret og i Arbejdsmarkedsafdelingen på rådhuset..
Erhvervspraktik en succes
De gode resultater i udslusningen skyldes ikke mindst samarbejdet med det lokale erhvervsliv, der både deltager som faglige rådgivere i projektets styregruppe og som praktikværter og faglige vejledere for projektets deltagere. Erhvervslivet har taget meget positivt imod invitationen til at medvirke i løsningen af den sociale opgave det er at skaffe arbejdspladser på en egn, der er stort set uden industri og store arbejdspladser.
Allerede få måneder efter starten af projektet opfordrede erhvervenes repræsentanter i projektets styregruppe til, at deltagerne blev sendt ud i praktik, længe før det hidtil havde været praksis i kommunen. Argumentet var, at deltagerne derved hurtigere ville komme til en erkendelse af, hvilket mål de skulle gå efter, og hvilket forudsætninger, de manglede, for at nå det. Erfaringen viste imidlertid også, at det krævede megen støtte og opfølgning i praktikforløbet fra projektets side, samt at virksomhederne skulle informeres grundigt om forcer og barrierer hos den pågældende praktikant.
Stenvadcentrets medarbejdere bruger deres nøje kendskab til det lokale erhvervsliv, når de søger efter en praktikplads til den enkelte deltager. Derfor har projektet brugt næsten lige så mange forskellige virksomheder, som der har været praktikforløb i de sidste to år. Ligesom virksomhederne er forskellige, er praktikanterne det jo også, og de to parter skal passe godt sammen, for at resultatet skal blive godt.
Nogle af praktikforløbene ender med, at deltageren kommer i arbejde i virksomheden, hvilket også i det enkelte tilfælde har været det overordnede mål. Mange gange er praktikforløbet – der typisk er på fire uger med mulighed for forlængelse – dog igangsat, for at den pågældende kan prøve sig selv af, ligesom arbejdsgiveren kan få mulighed for at bedømme, hvilke ekstra færdigheder og uddannelse, praktikanten mangler for at kunne få job på området. I sådanne tilfælde kommer deltageren tilbage i projektet og derfra videre i udannelse eller på eksterne kurser. Projektet følger den enkelte, til en varig ansættelse eller en lærekontrakt er på plads.
Den normale aktivering
Stenvadcentret er Nørre Djurs Kommunes centrale sted for aktivering af de ledige, der ikke umiddelbart kan placeres i en virksomhed, og Projekt Så langt øjet rækker, - og lidt til! er således et projekt i projektet. Stenvadcentret er en selvstændig enhed under kommunen med decentral styring.
I 2002 var – ud over de førnævnte i EU-projektet – yderligere 85 personer i aktivering i kortere eller længere forløb på Stenvadcentret. Heraf var 60 kontanthjælpsmodtagere, mens 25 var dagpengemodtagere.
44 kontanthjælpsmodtagere blev udsluset fra Stenvadcentret i 2003. Heraf blev 54 procent udsluset til et ordinært job, en uddannelse eller med en afklaring til enten et flexjob eller pension. De resterende sluttede på grund af langvarige sygefravær eller flyttede til andre kommuner.
Ud af de 25 aktiverede dagpengemodtagere kom fire i arbejde, seks stoppede og gik tilbage til ledighed, mens 15 endnu var i projektet ved årsskiftet.
Stenvadcentret
Stenvadcentret er et museum med tilknyttet cafe og smalsporsbane, der årligt gæstes af omkring 10.000 turister og andre. Stedet bruges som udflugtsmål for grupper, især seniorgrupper og familier med børn. Desuden afvikles hvert år to-tre store arrangementer, heraf et vinterbal med bespisning af 350 personer samt et julemarked, der løber over to dage og har 6-700 besøgende.
Deltagerne beskæftiges ved normale arbejdsopgaver i køkken, rengøring, grønne områder, museum, metal- og træværksteder samt administration. Desuden dyrker projektet japanske spisesvampe af arten shii-take. I løbet af de første uger finder man ud af, hvad den aktiverede kan, og hvilke færdigheder der eventuelt mangler, for at vedkommende kan få en karriere på arbejdsmarkedet.
Lejlighedsvis oprettes særlige arbejdsfunktioner, hvis en af de aktiverede har særlige ønsker og forudsætninger. For tiden væves for eksempel på et syv kvadratmeter stort billedtæppe, hvis motiver viser Norddjurslands samt tørvegravningens historie. Arbejdet ventes at vare halvandet år og er lige nu halvt færdigt. Desuden er sommerens udstilling ”Dyndets Sønner” under opbygning i samarbejde med en gruppe kunstnere.”
Yderligere oplysninger:
Centerleder Hans Jørgen Pedersen
Tlf. 87 79 32 20
Kilde: Stenvad Mosebrugscenter
Centerleder Hans Jørgen Pedersen