Det stadigt tættere samarbejde mellem os og Lokalavisens Ellen K. Hvidt betyder dén store gevinst for læserne, at vi i dag kan bringe nyt om, hvad der egentlig sker med aktiveringen i Nørre Djurs, hvad der sker med Daghøjskolen, osv, selv om Redaktøren virker for stærkt nedsat kraft for tiden og således er forhindret i at deltage i de vigtige møder for tiden.
Læs artikel hér!
”Stenvadcentret skal fremover være kommunens beskæftigelsestilbud til borgere, der ikke umiddelbart kan komme ud på arbejdsmarkedet. Forvaltningen er nu pålagt at undersøge den fremtidige organisering af centret.
Der var en gang en kommunalbestyrelse. Det var i året 2002. De vedtog at gøre noget ved Kommunens beskæftigelsesindsats og holdt et rigtig møde en hel dag, for at finde ud af hvad de skulle gøre, for der skulle gøres noget. Efter mødet gik der en måned. Der gik to måneder, men der blev ikke rigtig gjort noget. En nytilkommen politiker råbte op, men det var for tidligt. Ting tager tid. Men en ting blev klart. Der skulle samarbejdes. Dem der skulle samarbejde var Stenvad Mosebrugscenter og Norddjurs Daghøjskole. Men der kom ikke samarbejde. Så gik der et år mere, og staten ville ej mere give penge til daghøjskolen, og selvom man var så vældig godt tilfreds med den lille daghøjkole, så vedtog kommunalbestyrelsen forvaltningens plan om at skære tilskuddet til daghøjskolen væk.
Men man var alligevel ikke rigtig tilfreds med sagen. Tilbage i året 2002 havde man jo egentlig tænkt sig, at daghøjskolen skulle fortsætte. Men budgettet på Stenvadcentret holdt ikke, der var ikke kommet samarbejde i gang imellem de to institutioner, og der var ikke klienter nok til at opfylde målet for deltagerantallet på EU-projektet ”Så langt øjet rækker”, der holder til på Stenvadcentret, så der måtte omplaceres for at få pengene fra EU i hus. Nu måtte der gøres noget.
Niras-konsulenterne blev sat på opgaven af nogen. De skulle kulegrave organiseringen og finde ud af, hvad der var gået galt, og hvordan det hele kan gøres godt igen – inden for budgettet.
4. marts 2004
Vi sidder til et kommunalbestyrelsesmøde på rådhuset i Glesborg. Vi er nået til punkt 14, ”Stenvadcentret – organisering af dele af den kommunale beskæftigelsesindsats”.
Borgmester Jens Peter Jellesen (V) lægger ud:
”Niras-konsulenterne har redegjort for sagen til bunds og ifølge redegørelsen har forvaltningen lavet indstillingen til kommunalbestyrelsen.”
Gert Eriksen (S), formand for både Social Udvalget og for Nordjurslands Daghøjskole, ser også forslaget som en konsekvens af Niras-konsulenternes redegørelse.
Fingrene kommer op. Der er flere kommunalbestyrelsesmedlemmer, der har noget på hjerte. Knud Andersen (O) er den hurtigste. Han gør opmærksom på, at man har en bindende aftale med Feriefonden. Stenvad Mosebrugscenter skal eksistere som attraktion frem til 2024, og dermed er Kommunen bundet til at løse denne opgave og til at afsætte midler til at løse den. Knud Andersen havde sat et punkt på dagsordnen, hvor han ønskede at få at vide, hvem der er politisk ansvarlig for denne aftale. På punktet satte han også spørgsmålstegn ved prisberegningerne, hvor han så Daghøjskolen som det billigste tilbud. På punktet ønsker han også en klar udmelding vedrørende Daghøjskolen. Men punktet tog han af dagsordnen, og det kom alligevel op i punkt 14.
Carlo Christensen (V) er næste:
Niras har opridset det, vi godt ved i forvejen, men hvad sker der, når vores beslutninger er blevet siddet overhørigt? Hvad er konsekvensen? Vi er blevet holdt for nar i kommunalbestyrelsen det sidste 1½ år. Der skal ske noget!
Carlo Christensen er absolut ikke tilfreds med det stykke arbejde, Niras-konsulenterne har lavet, ej heller den måde sagen er blevet taklet i forvaltningen. Han havde forventet en grundig undersøgelse af sagsgange, organiseringen, og hvorfor tingene ikke er sket, selvom der gentagne gange er blevet taget beslutninger om handling i kommunalbestyrelsen.
Benny Hammer (C) undrer sig over, at han aldrig har set en rapport om Stenvad Mosebrugscenter og effekten af det de laver, selvom det allerede i december 2002 blev besluttet, at der skulle fremstilles et dokument om virksomheden. Han er desuden lidt nervøs for den model, der er fremlagt af forvaltningen, der, som han kan regne ud, ville gøre, at Kommunen vil være bundet til 7 medarbejdere, når ”Så lang øjet rækker” er slut. Det må Gert Eriksen give ham ret i.
Kirsten Bech Hansen (N) fandt, at der var mange kritiske spørgsmål i konsulenternes fremlæggelse. Bl.a. påpegede hun, at Stenvadcentret mangler kompetencer i personlig efteruddannelse af kursister. En force daghøjskolens har. Kirsten Bech Hansen spørger, om det ikke er en ide at bruge de kompetencer, der ligger dels på Stenvadcentret og på daghøjskolen i stedet for at vedtage en dagsorden, der er med til at lukke daghøjskolen og slippe de ressourcer, der ligger der. Hun er bange for, at specielt kvinder, der ville have valgt daghøjskolen, vil komme i klemme under de nye tilbud.
Knud Erik Olesen (V) mener, at hele sagen om beskæftigelsesindsatsen har taget alt for lang tid:
”Men vi er landet det rigtige sted”, siger han og påpeger den lille, men meget vigtige pind, der handler om organisering og ledelse.
Han mener, at alle de ansatte på Stenvadcentret skal fritstilles, og så kan stillingerne søges på ny.
Forvaltningen
Under debatten bliver den lille pind, der hedder: ”Der skal tages stilling til den konkrete udmøntning af organisationen, styringen og de personalemæssige forhold” gentaget på mange måder, så da punktet endelig bliver vedtaget, er vi ikke i tvivl om, at der ligger et krav og en forventning til forvaltningen om, at organiseringen og ledelsen i den nye ”organisering af beskæftigelsesindsatsen” vil blive endog meget grundigt gennemarbejdet.”
Skrevet af Ellen K. Hvidt i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 9. marts
Kilde:
rex