GRENAA BLADET:
Den lokale bedemand, Søren Rønde Hansen, Grenaa, har skrevet til formanden for amtets sundhedsudvalg, Carl Johan Rasmussen, for at anmode om en løsning på et problem, som er opstået i kølvandet på den nye sygehusstruktur i amtet.
Brevet er dateret den 6. marts, og via Preben Mortensen i Idégruppen Grenaa, kom der faktisk et hurtigt svar tilbage fra udvalgsformanden, der udtalte offentligt, at problemet var reelt, og at man straks ville gå i gang med at finde en løsning.
– Det drejer sig i al sin enkelhed om de situationer, hvor lægebilen er tilkaldt - og oftest i private hjem - og hvor lægen på stedet konstaterer, at patienten er afgået ved døden, og hvor politiet ingen indvendinger har. Der kan man beslutte, at patienten skal blive på stedet. Men det sker imidlertid, at de efterladte føler sig utrygge ved at have afdøde liggende - måske på grund af den pludselige og uventede situation, der er opstået. Afdøde bliver da i samråd med lægen kørt til en »sekstimersstue« på et sygehus. Forholdsordren til ambulance-folkene er, at afdøde skal bringes til en sekstimersstue på det nærmeste centralsygehus, og da Grenaa ikke længere er et centralsygehus, så er det nærmeste Randers, siger Søren Rønde Hansen, og fortsætter:
– Det er på alle måder uhensigtsmæssigt. En sygehuslæge, der ikke kender afdøde, skal udfærdige dødsattesten. Det er også en økonomisk belastning for amtet - for transporten til Randers - og senere hen for de pårørende, fordi vi som bedemænd skal afhente afdøde i Randers. Min pointe er, at sekstimersstuen på Grenaa Sygehus allerede nu fungerer for de dødsfald, der måtte ske dér, og så burde den altså også kunne fungere for dem, der afgår ved døden i et privat hjem. Fordelene er mange: Kortere afstande for de efterladte for at tilse deres afdøde, mindre ambulance- og rustvognskørsel, egen læge kan udfærdige dødsattest med deraf mindre ulejlighed for lægerne på Randers Centralsygehus. Og sidst men ikke mindst en væsentlig bedre service for borgerne her på det østlige Djursland, siger Søren Rønde Hansen, der understreger, at der på ingen måde er tale om et surt opstød fra hans side.
– Der er tale om en lille detalje på et område, der ellers fungerer ganske udmærket. Jeg må sige, at kapelfunktionen på Grenaa Sygehus fungerer meget tilfredsstillende for alle parter efter forandringen, så det er naturligvis vores håb, at denne her forslåede detalje-løsning, kan komme til at fungere ligeså så godt, og jeg glæder mig da over, at Carl Johan Rasmussen har svaret positivt på min henvendelse, siger Søren Rønde Hansen.
Han afviser pure at have nogen som helst form for »aktier« i en sådan løsning.
– Vi skal jo som bedemænd på ingen måde blandes ind i det her. Vi kan jo først komme ind i billedet, idet en pårørende til en afdød ringer til os, og beder os om tage over i forbindelse med en forestående bisættelse eller begravelse. At køre en afdød til sekstimersstuen på Grenaa Sygehus er jo Falck-folkenes opgave. De skal bare ha’ en ny forholdsordre før det kan lade sig gøre, siger Søren Rønde Hansen, der helt uforvarende blev ringet op af både Østjyllands Radio og Metroexpress i forbindelse med det sendte brev.
– Det har jo ikke været for at skabe »rav i den«, at jeg har foretaget denne henvendelse. Min hensigt har udelukkende været at få en lille detalje på plads på et område, der ellers fungerer vældig fint, slutter Søren Rønde Hansen, der driver sin bedemandsforretning som Jørgen Schmidts Eftf. på Markedsgade 49 i Grenaa.
Kilde: Grenaa Bladet
unavngivet