grenaa bladet:
Djurslands Museumsforening får til sit næste foredrag besøg af museumsinspektør Jacob Vedsted fra Ebeltoft Museum, der vil fortælle om tøjfarvningen gennem tiderne.
Foredraget foregår mandag aften den 5. april kl. 19.30 i mødelokalet på Djurslands Museum.
Kunsten at farve garn og tøj fortaber sig lige så langt tilbage i oldtiden, som mennesker har givet sig af med at spinde og væve. Til alle tider har mennesket forsøgt at sætte kulør på tilværelsen.
De tidligste farvemetoder var primitive, men ganske virksomme, idet man ganske enkelt benyttede forhåndenværende planter og lignende fra naturens eget rige skatkammer. Denne tradition er blevet fortsat af almuekvinden langt ind i 1800-tallet - efterhånden suppleret med farvestoffer som indigo. Siden kom pakfarver på mode. Skulle tøjet være særlig fint, måtte det imidlertid til en professionel farver, hvis man da ellers havde råd til det. Farverhåndværket i Danmark er ret nyt og kan dateres præcist, idet Frederik II i 1560 hentede de første farvere til København. I løbet af af 1600-1700-tallet fik næsten alle købstæder farvergårde, hvortil de skulle søge om kongeligt privilegium. Med industriens kraftige fremvækst døde farverierne imidlertid ud igen i 1900-tallet. I stedet overtog tekstil-industrien tøjfarvningen, hvilket ikke mindst kan illustreres via Grenaa Dampvæveris mangeårige tilstedeværelse i byen.
Også i Grenaa og Ebeltoft havde man farvergårde i gamle dage - og mellem hvilke, der har været nær forbindelse. I dag er Farvergården i Ebeltoft - som hører under Ebeltoft Museum - Nordens eneste bevarede farveri.
Alle interesserede er velkomne til denne foredagsaften i Djurslands Museumsforening mandag den 5. april.
Kilde: grenaa bladet
sherry