Vi har fundet et indlæg ang. fordelingen af opgaver mellem amter og de kommende storkommuner. En mand fra Mols advarer imod at flytte f.eks. de tungeste socialopgaver fra amterne og til kommunerne. Herom skriver han følgende:
”I 1980 blev særforsorgen lagt ud til landets amter. I tiden, der er gået, er der sket store forbedringer for de udviklingshæmmede i form af bedre boliger, beskæftigelse og fritidsinteresser. Takket være en stor forståelse fra amtets politikere og embedsmænd har vi fået skabt nogle gode forhold for de udviklingshæmmede. Dermed ikke sagt, at det ikke kan gøres bedre, men da jeg godt véd, at det koster, må også vi vente, til der er penge til yderligere forbedringer.
Nu siger mange kommuner, at når de ved en sammenlægning bliver større, kan de sagtens klare de sociale opgaver, som amterne har.
Min erfaring som tilskuer til min hustrus aktive engagement i LEV Århus` amtskredsbestyrelse de seneste 25 år, siger mig, at det kan kommunerne ikke, da de ikke har dén ekspertise, som amtet hér har opbygget. Desuden har det i landets næststørste kommune været svært at få politikerne til at interessere sig for de socialt udsatte grupper i samfundet, så nærhedsprincippet er ikke altid det bedste. Det har været langt lettere at få amtets politikere i tale.
En udlægning til kommunerne vil også få en negativ effekt på det psykiatriske område, da mange af vore pårørende har brug for psykiatrisk behandling af psykiatere, som har opbygget en stor erfaring i, hvordan de skal behandle de udviklingshæmmede.
Derfor håber jeg, at regeringen og Folketingets medlemmer vil give sig god tid til at sætte sig ind i disse problemstillinger og ikke haste en struktur igennem i denne valgperiode.
Det vil gavne demokratiet, at vælgerne kan få mulighed for at diskutere en strukturreform med folketingspolitikere op til et valg, mener jeg som en bekymret far til en voksen udviklingshæmmet søn.”
Skrevet af Ib B. Rasmussen fra Dråby i Århus Stiftstidende søndag d. 4. april
Kilde: Århus Stiftstidende
Rex