grenaa bladet:Det er normalt ikke en del af opgaven, at den, der påtager sig ansvaret for Fyraftensangen i Grenaa Kirke også skal synge for! Det ville forhindre mange i at stille op...!
Ved april måneds Fyraftensang på onsdag den 14. april kl. 17.00 får arrangementet for en gangs skyld helt sikkert en kyndig forsanger med i købet. Det drejer sig om fhv. lærer Aksel Kondrup, der som bekendt har en stemme, der kan få enhver landsbydegn til at blegne!
Kondrup har haft hele sin lærergerning på Østre skole - 32 år - efter lærereksamen fra Århus Seminarium. Da han blev lærer havde han en anden uddannelse bag sig. Som rundet af en gammel håndværkerfamilie - faderen var murer, morfaderen maler - valgte han, da han gik ud af skolen at gå i lære som bygningsmaler. Som svend arbejdede han nogle år i Norge, inden han vendte hjem til sin fødeegn og begyndte som selvstændig malermester i Vorup syd for Randers. Helt præcist er han født et par kilometer fra det sted, hvor Niels Ebbesen tøjrede sin hest, inden han drog ind til Randers og kappede hovedet af den kullede greve!
Aksel Kondrup var som soldat i 1957 i otte måneder udstationeret i Tyskland - på det sidste hold af de danske besættelsesstyrker der. Interessen for at læse til lærer fik han under et ophold på Brandbjerg Højskole - og da han så fik en dårlig ryg, var beslutningen om at skifte penslen ud med katederet truffet.
Aksel Kondrup stammer fra et hjem uden klaver; men med masser af sang! De var tre brødre, hvor alle blev habile sangere. Og der er fremdeles musik i familien. En datter - Eva Kondrup - debuterede 1999 som den første danskfødte kvindelige komponist, uddannet på Det kgl. Danske Musikkonservatorium. Med lektor Ole Olesen som pianist har Aksel Kondrup dyrket Højskolesangbogen og omegn til glæde for en del grenaaensere. De mødtes i byens Vise-Verse-klub, hvor de begge er aktive medlemmer.
Fyraftensangens program begynder med »Sorte stær på grene«. Skrevet af Vilhelm Gregersen, hvis tilknytning til Djursland og Grenaa Kondrup vil fortælle lidt om. »Blomstre som en rosengård« kommer med, fordi den er rig på familiære minder for ham. Ingen sang er efter hans erfaring bedre til at byde foråret velkommen med end Johan Skjoldborgs »Når vinteren rinder«. Og som sidste nummer har han valgt Sigfred Pedersens hyldest til vort fædreland, »Hvornår er der dejligst i Danmark?«.
Forud for Fyraftensangen er der som sædvanlig mulighed for at nyde et kvarters orgelmusik, og før det et kvarters stilhed i kirken - eller en kop kaffe i Sdr. våbenhus.
Kilde: grenaa bladet
unavngivet