En stilling som kommunaldirektør kræver loyalitet overfor den siddende kommunalbestyrelse. Som kommunaldirektør har Mogens Caspersen tilbudt sin loyalitet til skiftende kommunalbestyrelser siden 1989. Nu tilbyder Søren Brixen sin og har takket ja til stillingen som kommunaldirektør.
Billedet øverst: Søren Brixen med hustruen Helle Brixen. Billedet nederst: Tidligere kommunaldirektør Mogens Caspersen og borgmesteren
|
Pr. 1. april fik Kommunen ny direktør og den tidligere direktør blev udnævnt til direktionskonsulent, hvilket blev fejret med reception i byrådssalen i sidste uge. De to implicerede, Søren Brixen og Mogens Caspersen, så begge ud til at befinde sig godt ved situationen, og de smilede velvilligt til de mange fremmødte. Det var da også en festdag, da der var tale om en generationsskifte, der var aftalt siden Søren Brixen blev ansat som vicekommunaldirektør for to år siden.
Fra vice til førstemand
Da Søren Brixen blev ansat som vicekommunaldirektør, vidste han hvad retning vinden bar. Kommunen havde allerede den gang lavet en langsigtet plan, der gik ud på at ansætte en vicekommunaldirektør, der havde lyst og kapacitet til at blive kommunaldirektør. At en kommunalbestyrelse sendte et sådant signal i en stillingsannonce tiltalte Søren Brixen så meget, at han søgte stillingen.
- Det her synes jeg lyder rigtig spændende, var Søren Brixens første tanke, da han så stillingsopslaget, og han er ikke blevet skuffet, fortæller han.
- Jeg er bidt af det job og meget positivt overrasket. Jeg synes vi har en utrolig god virksomhed, med gode institutioner, god organisering, gode ledere og en god ånd.
Han er også meget glad for kommunen.
- Jeg har boet i Åbenrå, Skive, Brønderslev og Århus, men jeg har aldrig oplevet samme stemning, kultur og stolthed ved at bo i en kommune, som den borgere og kommunalpolitikere udviser i Nørre Djurs.
Nogle værdier, som Søren Brixen tror, er medvirkende til, at det er så nemt ved at rekruttere nye medarbejdere på alle niveauer til stillinger i Kommunen.
Søren Brixen har ikke været ansat i det kommunale, før han tiltrådte stillingen som vicekommunaldirektør, selvom han med sin uddannelse som cand. scient. pol. regnede med at gå denne vej. For to år siden kom han fra et job som direktionssekretær ved Landbrugets Rådgivningscenter i Skejby.
- Et godt og spændende job, men efter at have været direktionssekretær i 3 år, så forventes det, at man kommer videre, fortæller han. Med en arbejdsuge på op til 80 timer, havde han efterhånden også et ønske om selv at tage flere beslutninger. Stillingen i Nørre Djurs Kommune var nr. 2 offentlige stilling han søgte, og han håbede oprigtigt, at han fik den. Nu håber han, at han også kan være med i den øverste ledelse i en eventuel ny storkommune.
Søren Brixen bor ved Galten sammen med sin viv Helle og to børn på 9 og 7 år. Når han har fritid til overs spiller han håndbold og træner lidt indimellem. Han har været på divisionsholdet, men arbejdet har krævet for meget tid, og det bliver nok ikke mindre, med den nye stilling.
Fra elev til direktør til konsulenten
Mogens Caspersen startede sin erhvervskarriere i det offentlige. I 1964 begyndte han som elev i Ålsø-Vejlby sognekommune, der senere blev en del af Grenå kommune. Senere blev det til 4 år i Grønland for i oktober 1974 at starte som overassistent i Økonomisk Forvaltning i Nørre Djurs Kommune. I 1989 avancerede han til økonomichef for kun et halvt år efter at bliver konstitueret kommunaldirektør, hvilket blev til hans stillingsbetegnelse frem til nu, hvor han som mand med stor kommunal erfaring, har fået titlen som direktionskonsulent.
Mogens Caspersen fortæller, at tiden fra 1964 til nu har været en periode, hvor der er sket mange ting inden for det offentlige. Kommunerne har fået mange flere opgaver og kravene til dokumentation er blevet meget større.
- På nogen måder har det været godt, men der sker en udhulning af det kommunale selvstyre. Der er al for meget lovgivning, og der kræves ensartethed, hvilket går ud over selvstyret. Jeg kunne bedre lide det før, der var større handlefrihed, flere muligheder, fortæller han.
Selvom han nu har skiftet job, har han ikke tænkt at slække på entusiasmen for sit arbejde, og hustruen Agnethe skal ikke forvente, at han vil sidde og trille tommelfingre derhjemme. Men lidt golf kunne det måske blive til....
Loyalitet
En kommunaldirektør skal kunne fungere under forskellige politiske flertal. Både Mogens Caspersen og Søren Brixen ser det som deres opgave, at arbejde loyalt for den kommunalbestyrelse der sidder, om man kan lide det eller ej. Kan man ikke leve med det, så skal man ikke være kommunaldirektør, siger de.
En vigtig opgave for kommunaldirektøren og forvaltningen er at sørge for, at politikkerne får nogle gode oplæg, der består af valgmuligheder. Mogens Caspersen fortæller, at de i et oplæg skeler til, hvordan den politiske sammensætning er, og for det meste har de en fornemmelse af, hvor en sag bærer hen ad. Han mener dog ikke at det politiske har den store betydning i lokalpolitik, og han har aldrig haft svært ved at arbejde sammen med en kommunalbestyrelse uanset politisk farve.
For Søren Brixen har det været et skifte at komme fra det private, hvor tingene skal gå hurtigt, og der skal tjenes penge, til en kommune, hvor pengene i stedet skal bruges på den mest fornuftige måde og hvor ting kan tage lang tid, da de skal igennem det politiske apparat.
- Men det er også en charme, og man når ofte at blive klogere mens tiden går, fortæller han. Charmen og glæden finder han også ved at iagttage de politiske diskussioner, og man skal kunne lide det politiske spil som kommunaldirektør
Kilde: ekh
Rex