grenaa bladet: Med denne artikel starter en serie af gode råd og idéer til at udnytte de muligheder vi har med blandt andet danske haveplanter.
En plante som alle kender er rosen, enten som den lave bunddækkende med blomster hele sommeren eller som store kraftige slyngroser med markante farver.
Roser stiller ikke store krav til voksestedet, men trives bedst med masser af sol på en leret jord, og gerne suppleret med organisk materiale f.eks. kompost.
Har man ikke plads til roser i haven, kan man med fordel plante roser i krukker og nyde dem der, hvor man opholder sig mest gennem sommeren.
Jeg har selv gennem flere år haft glæden ved at have den storblomstrende rose »Ingrid Bergmann« i en krukke på terrassen, hvor den blomstrer fra juni – oktober med sine overdådige mørkerøde blomster.
Dens dejlige duft giver følelsen af sol og sommer, og man glædes hver gang man går forbi eller sidder i nærheden.
Vælg en krukke hvor planten har plads til at udvikle sig fremover, og sørg for at der er hul i bunden til afledning af overskydende vand.
Jorden kan være en blanding af spagnum, sand og kompost, gerne tilsat organisk gødning i pilleform, som frigiver lidt næring til planterne i op til et halvt år.
Rosernes mangfoldige blomstring kræver megen næring, og man bør derfor supplere med f.eks. kunstgødning som tilføres i april måned. Cirka 1/2-1 dl. pr. krukke af en NPK gødning med gødningstallene 23-3-7, dog afhængig af krukkens størrelse
Midt på sommeren kan der af flere gange gødes med en kvælstofgødning f.eks. kalksalpeter 1/2-1 dl. pr krukke.
En krukke har begrænset plads til at "opbevare" vand, og man skal sørge for at give rosen nok at drikke. Ved hver vanding kan man roligt give 10-20 l pr krukke, idet roserne foretrækker grundige opfyldninger frem for sjatvandinger.
Sidst på året i december måned kan man vinterdække roserne med granris, som begrænser fordampningen og dermed beskytter planterne.
God fornøjelse….
Af anlægsgartner Jacob Lahn
Kilde: grenaa bladet
grenaa bladet