Vores Redaktør har fået noget at spekulere over i sin ufrivillige sygepause. Han undrer sig over flere ting i dét oplæg til strukturreform, som netop er kommet i disse dage. Normalt gør han et stort nummer ud af at dele sol og vind lige rent politisk, men lige i øjeblikket er han glad for, at der findes socialdemokrater i dette land.
"Så kom da endelig dén dag, hvor regeringens længe ventede melding om, hvem der skal løse hvilke opgaver i den fremtidige offentlige struktur, blev offentliggjort. På Djursland så vel som i resten af landet har det været ivrigt diskuteret, hvordan de nye kommunegrænser skal trækkes. Debatten har bølget frem og tilbage, og hér på Net-avisen er der vist ikke mange modeller, som ikke har været luftet i det ene indlæg efter det andet - men uden at kende selve opgavefordelingen har det til dels været en ørkesløs diskussion, selv om den da har været underholdende nok.
Nu véd vi så endelig, hvad der skal løses af hvem efter flertallet i Folketingets opfattelse. I hovedtrækkene handler regeringens foreløbige forslag om (når vi ser på de ting, der er interessante for vores område), at de nuværende amter skal erstattes af 5 regioner. Det betyder, at Århus Amt kommer til at indgå i en langt større midtjysk region, der kommer til at strække sig fra Grenå til Ringkøbing og med en del af Vejle Amt også.
Hvad opgaverne angår, har regeringen med støttepartier valgt den såkaldte "smalle" model. Det betyder på godt gammelt dansk, at regionerne kun kommer til at håndtere én eneste ting, ting, nemlig sygehusvæsenet. At de skal påtage sig denne den dyreste af alle vore samfundsopgaver, er helt fint, men de får ingen skatteudskrivning. Regionsrådet bliver heller ikke folkevalgt, så de kommer ikke til at skulle stå til ansvar over for de vælgere, hvis helbred de skal lave de bedste løsninger for. Det lyder umiddelbart betænkeligt i mine ører, men direkte utryg bliver jeg ved tanken om, at de "tunge" opgaver såsom miljø, trafik, ressourcekrævende socialopgaver, handicaphjælp, gymnasier - ja, de skal altså løses af de nye storkommuner. Helt personligt har jeg erfaringer på handicap- og hjælpemiddelområdet, og hér har amtet med årene oparbejdet en stor erfaring, og det er vitterligt noget, som det tager adskillige år at genopbygge, hvis området igen skal tilbage til kommunerne.
Nå, tænkte jeg ved mig selv, men så bliver der da brug for kæmpekommuner á la model Ét Djursland! Men, nej, regeringen peger i oplægget på en kommunestørrelse på 25.000 indbyggere. Det ligner i mine øjne en bunden opgave, der bliver svær at klare. Hvordan skal det overhovedet kunne lade sig gøre med et forventet fortsat skattestop, at eksempelvis Grenå/Nørre Djurs, der nogenlunde svarer til den ønskede kommunestørrelse, skal kunne magte alt dét? Det kommer meget nemt til at gå ud over de mest udsatte og over udkantsområderne, når lokalpolitikerne for fremtiden skal til at prioritere for at få budgetterne til at hænge sammen.
Midt i alle disse spekulationer kom heldigvis den uundværlige og allestedsnærværende kommuneekspert Ulrik Kjær frem på min fjernsynsskærm og beroligede mig med, at det så er meningen, de nye storkommuner skal slå sig sammen i kommunefællesskaber.
Det er selvfølgelig en mulighed, men det bliver så sandelig en lang og vanskelig proces. Først skal der laves 3 kommuner på Djursland, og ét af mine værste skræk-scenarier bliver hermed til virkelighed, nemlig at Nørre Djurs skal slåes sammen kun med Grenå. Det bliver i sig selv en større omstilling, men samtidig bliver der så alle de mange fællesdjurske samarbejder, der skal til for at løfte de mange opgaver. En omstillingsproces, der helt garanteret bliver lang og trang for borgerne, bare fordi regeringen har valgt at give næsten alle samfundsopgaverne til forholdsvis små storkommuner.
Og dét bringer mig så tilbage til socialdemokraterne i indledningen: de protesterer heldigvis imod den fremlagte regionsmodel af flere grunde. De mener, at regionsrådene skal være folkevalgte, og at de skal have både de vanskeligst stillede socialklienter, de handicappede, gymnasier og flere andre ting under deres "vinger". Og da der er lagt op til, at der skal være bred enighed i Folketinget om strukturen, ja, så ender det måske alligevel med en løsning, der bliver spiselig selv for Deres hårdt prøvede Redaktør.
Kilde:
Rex