grenaa bladet: Grama Design, Horsemosevej 8, 8586 Ørum Djurs, introducerer nu en spændende nyhed, der for første gang giver danskerne mulighed for at dyrke deres egen shii-take svamp hjemme i haven eller på terrassen.
Shii-take er en japansk spisesvamp, der er uhyre populær rundt om i verden. Den er ikke så kendt i Danmark, men på verdensplan er det faktisk den næstmest producerede spisesvamp overhovedet. Shii-take svampen har en lækker svampesmag og utrolig mange anvendelsesmuligheder.
Svampen er meget fedtfattig og har et højt indhold af proteiner og kulhydrater, ligesom den indeholder en række vitaminer og aminosyrer. Vores shii-take svamp har opnået den ære at blive optaget i den danske slowfoodguide, hvor der kun optages fødevarer af særlig høj kvalitet.
Svampen som er statskontrolleret økologisk, produceres her pÃ¥ Djursland, hvor egetræsstammerne podes med svampemycelium og lagres, indtil de er produktionsklare. For at fÃ¥ gang i svampeproduktionen, lægges stammen i vand i ca. 2 døgn, hvorefter den anbringes pÃ¥ et fugtigt skyggefuldt sted. NÃ¥r temperaturen er over 10 grader, vil de første spæde svampe bryde frem i løbet af 4—10 dage, og i løbet af de næste 8/10 dage vil der kunne høstes ca. 300 g lækre, spiseklare svampe.
Når alle svampene er høstet, skal stammen have en hvileperiode, hvorefter processen kan gentages 3-4 om året i op til 4 år.
Grama Design har udarbejdet en lille folder med omhyggelig dyrkningsvejledning. Desuden har TV-kokken Søren Gericke udviklet en række spændende opskrifter, hvor shii-take svampen indgår som en vigtig ingrediens. Begge dele medfølger ved køb af stammen.
Nærmeste forhandler henvises hos Grama Design på tlf. 86 42 37 02.
Kilde: grenaa bladet
grenaa bladet