Blandt andet sygehuslukningerne har været medvirkende til, at der både hos mange borgere og hos repræsentanter for erhvervslivet er en udbredt misstemning mod amterne. Derfor ser man gerne amterne hen, hvor peberet gror, og det gør også følgende skribent:
Kun ni af Århus Amtsråds 31 medlemmer vil stille op til et kommende regionsråd, fortæller Stiften d. 1. maj.
Må jeg have lov at takke de resterende 22. Hvor vi dog trænger til fornyelse! Desværre er der en del af jer, som til journalist Bollerup Hansen siger, at I ikke helt har afgjort sagen endnu, selvom jobbet som sygehusbestyrer ikke ser voldsomt fristende ud.
Formentlig har jeres kolleger fra sammenlægningsamterne Ringkøbing og (dele af) Vejle samt Viborg det på samme måde. Det bliver ikke noget problem at få valgt et regionsråd. Problemet bliver snarere at få en tiltrængt fornyelse.
Ifølge regeringens forslag skal rådene (regionerne?) være amternes afløsere, skriver Bollerup Hansen. Det er lige præcis dén misforståelse, de fornærmede amtsrødder gerne ser udbredt.
Sandheden er, at de overflødige og folkestyrefjendske amter skal afvikles. Enkelte opgaver skal staten tage sig af, de fleste overføres til større, bæredygtige kommuner – hvor forholdet mellem borger og politiker er langt stærkere end i amterne. Hvor mange borgere kan nævne navne på blot tre amtsrådsmedlemmer?
Det er godt at se socialdemokrater som Anker Boye, Odense, og Flemming Knudsen, Århus, være enige med borgmester Louise Gade i linjen i regeringens forslag.
Nu har vi chancen for at få forenklet det politiske danmarkskort med bedre udnyttelse af vore ressourcer til følge. Det er jo tåbeligt, at f.eks. mijøforhold behandles i både kommune og amt. Det væsentlige er, at afgørelser kan prøves ved en ankeinstans.
Kilde: Jørgen Lund Christiansen
/Rex