Ny landlig turistattraktion på Østdjursland:Høbjerg Grise Camp slår dørene op for publikum på lørdag den 15. maj
Grenaa Bladet:
I 7-8 år efterhånden har Peter Drejer Nielsen drevet »Væverslund Frilandsgrise« fra adressen Høbjergvej 7 i Høbjerg ved Grenaa. Fra og med på lørdag er der ikke kun en produktion af frilandsgrise på stedet. Peter Drejer Nielsen åbner nemlig Høbjerg Grise Camp på lørdag den 15. maj.
Der er med andre ord tale om en ny og meget landlig turist-attraktion her på det østlige Djursland. I bedste Morten Korch-stil inviteres man indenfor på ejendommen for at opleve grise gå rundt i det fri, og på den måde se, hvordan en meget lidt fabriks-agtig produktion af frilandsgrise kan foregå i dagens Danmark.
Ved ankomsten kan man således se en film om hverdagen på »Væverslund« i grisebiografen, mens man venter på »Grisebussen«. Ved hjælp af en gammel traktor trækkes man med bussen rundt på hele gården, hvor der undervejs bliver mulighed for håndfodring af grisene. Griseguf kan købes til små penge, og grisene må ikke fodres med andet. Turen går gennem de åbne stalde og ud på Friland, hvor man kan se og røre de helt små babygrise.
Under hele turen bliver man i »Grisebussen«, hvor man sidder i tørvejr/skygge/sikkerhed. Turen er ifølge Peter Drejer velegnet for personer mellem 0 og 100 år, og der er plads til cirka 20 personer i »Grisebussen«.
– Og så har vi lavet børnevenlige forhold med mange aktiviteter før og efter turen. For eksempel halmlegeplads, små klappe-grise, klappe-geder med videre. Vi har også en stor trampolin og andre ting til børn og barnlige sjæle. Og så kan man endvidere nyde sin medbragte mad i vores »Grise-café«, hvor der vil kunne købes øl og vand, fortæller Peter Drejer.
Han har også indrettet en lille gårdbutik i forbindelse med »Grisecaféen«, hvor man hele sæsonen kan købe helt friske grøntsager og nyopgravede kartofler, samt jordbær, når man når så langt hen på sæsonen. Der vil således i hele jordbær-sæsonen var mulighed for »pluk-selv-jordbær« på »Væverslund«.
Ægte frilandsgrisekød bliver der også mulighed for at købe.
– Så hvis man sætter pris på gris til den halve pris, så synes jeg, at man skal købe en rigtig Høbjerg-gris, som Peter Drejer udtaler i den flotte brochure han fået lavet i forbindelse med åbningen af »Høbjerg Grise Camp«. Den finder man på turistkontorer, campingpladser og hos andre turistattraktioner på Djursland.
Dette frilandskød sælges dog kun på bestilling - og i portioner af cirka 20, 40 eller 80 kilo - lige klar til fryseren og slagtet hos den lokale slagter.
»Høbjerg Grise Camp« har åbent for publikum alle ugens dage (undtagen torsdag) fra kl. 11.00-16.00 frem til og med den 15. august, hvor der lukkes ned for sæsonen.
Men hvordan er denne lidt »skøre« idé opstået hos Peter Drejer.
– Jeg elsker dyr, og jeg elsker at have med dyr at gøre og den glæde vil jeg gerne dele med andre. Jeg vil også gerne vise, at en svinefarm ikke behøver at være en kæmpestor fabriks-agtig ting. Det kan godt laves lidt Morten Korch-agtigt, og det vil jeg gerne vise frem for offentligheden, siger han til Grenaa Bladet.
At han holder af sine dyr kan man notere sig derved, at den 400 kilo tunge han-gris »Clinton« - i fagsproget hedder det vistnok en orne - ikke er blevet slagtet, selv om han ikke rigtig duer længere til at avle smågrise, fordi han er blevet lidt for gammel.
– »Clinton« var faktisk min allerførste gris, og han får da lov til at gå lidt aftægt med at par »damer«, som han så kan gå rundt og dupere lidt med historier om dengang, han var helt på toppen. Han er lidt speciel, og passer derfor perfekt ind i den turist-mæssige del af konceptet, siger Peter Drejer, der opkalder alle sine han-grise efter præsidenter, hvorfor man også kan støde på notabiliteter som »Saddam« og »Ghadaffi« på »Høbjerg Grise Camp«.
Men ét eller andet sted handler det hele jo også om økonomi.
– Siden starten for lidt over syv år siden har jeg formået at fordoble produktionen, så jeg i dag via 160 søer kan levere 3200 slagtesvin om året. Denne svineproduktion er bæredygtig nok i sig selv, men der er ikke rigtig nogen løn til mig i det med den nuværende størrelse. Fremtiden går mod større og større farme - også indenfor friland - og for at få en bæredygtig økonomi skal man måske på sigt op og have en 500 til 1000 søer. Så valget har stået mellem at udvide produktionen markant, eller tænke i lidt andre baner, og jeg har altså valgt at gøre det sidste, siger Peter Drejer, der håber, at stedet som turistattraktion vil kunne skabe økonomi til en ekstra medhjælper på fuld tid på sigt - og løn til ham selv ikke mindst. I starten kommer han til at køre det selv med hjælp fra Mie Nielsen, der lige er startet på »Væverslund«.
Han har skelet lidt til et forsøg med et åbent landbrug ved Skagen, men har ønsket at forbedre konceptet i forhold til dette forsøg. Det gælder både hvad angår aktiviteter og markedsføring med mere.
Kilde: Grenaa Bladet
//