Grenaa Bladet:
Der er for mange mennesker, der bliver dræbt eller kvæstet i trafikken - også i Grenaa Kommune. Samtidig er mange utrygge i trafikken af forskellige årsager. Grenaa Kommune har i øjeblikket en trafiksikkerhedsplan ude i høringsfase, og denne plan sigter netop mod det at gøre vejene i kommunen sikrere og mere trygge at færdes på.
Der har tidligere - løbende - været arbejdet med trafiksanering og trafiksikkerhed i Grenaa Kommune, men den nye trafiksikkerhedsplan går et skridt videre ved at samle ALLE aspekter omkring trafiksikkerheden i kommunen i en samlet plan - og herunder lægger den op til en prioritering af den fremtidige indsats på området.
Trafiksikkerhedsplanen indeholder således en række konkrete forslag til ændringer og forbedringer.
– Af økonomiske årsager er det ikke muligt at gennemføre projekterne på én gang og så hurtigt, som det kunne være ønskeligt, udtaler kommunens borgmester, Gert Schou (S), i forbindelse med trafiksikkerhedsplanen, og han fortsætter:
– Grenaa Kommune er som andre kommuner i en situation, hvor pengene skal prioriteres mellem ældreområdet, børnepasning, trafiksikkerhed, skoler med mere. I forbindelse med planens endelige vedtagelse vil der blive gennemført 1-2 mindre projekter. Herefter er der i planen lagt op til en prioriteringsrækkefølge for projekterne, når der sættes penge af på budgettet, udtaler borgmesteren, der inden det kommer så vidt gør alle borgere i kommunen opmærksomme på, at de lige nu - inden den endelige vedtagelse af planen - har mulighed for at komme med forslag og bemærkninger til den.
Bemærkninger med videre til trafiksikkerhedsplanen skal senest den 8. juni være Grenaa Kommune i hænde. Planen kan i sin nuværende udgave ses på kommunens hjemmeside - www-grenaakommune.dk - men man vil også kunne erhverve et trykt eksemplar af den på teknisk forvaltning på Grenaa Rådhus - eller kigge et sådant igennem på bibliotekerne.
– Men det er ikke nok at bygge vejene om, så de er udformet på den rigtige måde. Det handler også om at forbedre vores egen adfærd i trafikken. Vejforhold og lignende er betydende, men menneskelige årsager har også stor betydning, udtaler Gert Schou.
Oplevelsen af utryghed og barrierer i trafikken hænger nøje sammen med trafiksikkerheden. Arbejdet med at forbedre trafiksikkerheden i Grenaa Kommune handler derfor også om at forbedre borgernes tryghed, idet de færdes i trafikken, fremgår det af trafiksikkerhedsplanen. Et vigtigt element i udarbejdelsen af planen har derfor været at få inddraget borgerne i debatten om trafiksikkerheden.
I september/oktober 2003 gav Grenaa Kommune således borgerne mulighed for at give deres mening til kende om trafiksikkerheden i kommunen. I en annonce i Grenaa Bladet blev alle borgere opfordret til at udpege de utrygge/trafikfarlige steder, og eventuelt give et bud på, hvordan problemerne kunne løses.
Kommunen modtog i den forbindelse omkring 40 besvarelser fra borgere, der pegede på ét eller flere problemsteder i kommunen.
Samlet set blev der gjort opmærksom på 81 problemsteder, hvoraf det en række steder drejede sig om de samme lokaliteter. Hovedparten af besvarelserne kom fra borgere i Grenaa, men der kom også en del besvarelser fra Lyngby og Ålsrode. Langt de fleste problemsteder, der blev udpeget, var i Grenaa by - eksempelvis Bavnehøjvej, Havnevej, Djursgade, Århusvej og for meget fart og for meget trafik på skolevejene om morgenen. Høj hastighed på vejstrækninger er et af de forhold, der oftest peges på i besvarelserne som årsag til utryghed blandt borgerne.
Kommunen har fået støtte til udarbejdelse af trafiksikkerhedsplanen af Vejdirektoratet, og der bliver på den led også penge til indkøb af en mobil fartmåler, som vil blive sat op rundt omkring ved de »sorte pletter«, som er blevet registreret. Den vil så fortælle bilisterne, hvor hurtigt de kører, og disse fartmålere skulle beviseligt have en speeder-dæmpende virkning på bilisterne.
Grenaa Kommune havde inden arbejdet med trafiksikkerhedsplanen begyndte for et års tid siden allerede en rimelig god føling med, hvor trafikken er mest utryg og hvor der er problemer. Regelmæssige henvendelser fra borgere, kombineret med erfarne medarbejdere i forvaltningen gør, at kendskabet er godt.
En følgegruppe bestående af specielt interesserede borgere fra forskellige områder og interesseorganisationer i kommunen, har endvidere været involveret i arbejdet med trafiksikkerhedsplanen. Alt i alt er det med til at give kommunen et solidt overblik over, hvor der kan og bør sættes ind for at skærpe trafiksikkerheden i kommunen.
Yderligere oplysninger om planen kan fåes ved henvendelse til Arne Lerche Hansen på Grenaa Rådhus.
Kilde: Grenaa Bladet
//