En lokal socialdemokrat fra Djursland er meget bekymret over udsigten til, at indsatsen med at få ledige i arbejde skal overlades til de nye storkommuner. Det bliver nemlig en dyr affære, og hvordan skulle det egentlig gå for sig, uden at der må skæres ned på de ”almindelige” serviceydelser, spørger hun i det følgende:
”Der bliver brugt mange fine ord i regeringens forslag til en ny strukturreform. Udspillets overskrift ”Det nye Danmark” lyder meget god – lige indtil man har læst, hvad der egentlig står i udspillet, især i bilagene. Overskriften er meget rammende, for hvis udspillet bliver vedtaget, får vi i sandhed et nyt Danmark. Jeg tvivler på, at der er ret mange danskere, som ønsker dét Danmark, som bliver konsekvensen, hvis regeringens udspil vedtages.
F.eks. skal kommunerne overtage beskæftigelsesindsatsen. I bilaget står der sort på hvidt, at det ikke skal være muligt at nedprioritere beskæftigelsesindsatsen lokalt, og at refusionsregler og udligningssystem indrettes, så virkningerne for kommunerne udjævnes mest muligt.
Tænk lige over de ord. De betyder, at hvis kommunen er i en økonomisk trængt situation, og der skal spares penge, bliver det ikke beskæftigelsesindsatsen, der skæres ned på.
Det må i stedet blive på børnepasning, fritidsaktiviteter, skoler og pleje af gamle. Her må der åbenbart gerne nedprioriteres, hvis man skal tage regeringens udspil for pålydende.
Ordene ”mest muligt” kan ikke læses anderledes, end at regeringen ikke får fuld kompensation fra staten for udgifterne til beskæftigelsesindsatsen. Kommunen bliver trængt økonomisk.
Når der skal spares, må det nødvendigvis være på velfærdssamfundets kærneopgaver, når beskæftigelsesindsatsen ikke må nedprioriteres.
Det indebærer, at børn og gamle får offentlig discount-velfærd. Det er dét, vi reelt får med ”Det nye Danmark”.
Jeg er enig i, at beskæftigelsesindsatsen altid skal prioriteres højt. Men bilagets tekst indikerer, at opgaven kan blive en overordentlig stor økonomisk belastning for kommunerne, som reelt ikke har megen indflydelse på den lokale beskæftigelsessituation, på arbejdsløsheden og på antallet af jobs til arbejdsløse. Derfor skal beskæftigelsesområdet fortsat høre under staten.”
Skrevet af den socialdemokratiske folketingskandidat, Rita Vinding fra Ugelbølle, i Randers Amtsavis d. 22. maj
Kilde: /Rita Vinding
Randers Amtsavis