Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner har sendt en turistpolitisk handlingsplan på gaden!

Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner nedsatte sidste år en tværkommunal arbejdsgruppe, som fik til opgave at udarbejde et udkast til en fælles turistpolitisk handlingsplan for de tre kommuner.



Arbejdsgruppen har nu afsluttet sit arbejde med udkastet til planen, og lige nu går man ind i den næste fase - høringsfasen - hvor alle relevante og interesserede parter er mere end velkomne til komme med input til udkastet, der er blevet godkendt til høring af økonomiudvalgene i alle tre kommuner.

I arbejdsgruppen finder man Ulla Engel (formand), Jesper Due, Grenaa Kommune, Frede Kabel, Midtdjurs Kommune, John Christiansen, Nørre Djurs Kommune, Alice Espeholt og Bente Gitz-Johansen, Djurslands Turistforening, og Per Rasmussen, Destination Djursland. Mandag i sidste uge kunne man møde denne arbejdsgruppe samt borgmestrene for de tre kommuner - Gert Schou, Grenaa Kommune, Kim D. Poulsen, Midtdjurs Kommune, og Jens Peter Jellesen, Nørre Djurs Kommune.

Det foregik på borgmesterkontoret på Grenaa Rådhus, hvor de involverede parter kommenterede den fælles turistpolitiske handlingsplan - som den ligger lige nu - herunder arbejdet med den indtil videre. Det er faktisk 1 1/2 år siden, at man gik i gang med dette arbejde.

Spændende proces
– Det har været en spændende arbejdsproces, hvor det helt store clou har været, at vi har været rundt om kigge på hinandens seværdigheder. Det har givet os alle nogle gode aha-oplevelser rundt omkring, fordi vi har fået set nogle ting, som vi hver især ikke vidste eksisterede. Og turister tænker jo ikke i kommunegrænser, så alene af den grund har det været berigende at samarbejde omkring det at skabe en fælles turistpolitisk handlingsplan, sagde formanden for arbejdsgruppen, Ulla Engel, indledningsvis ved pressemødet.

De tre kommuner ønsker naturligvis at fremme erhvervsudviklingen på Østdjursland mest muligt, og en fortsat udvikling af turismen skal være et kraftigt medvirkende element hertil. Derfor har de tre kommuner besluttet at udarbejde en fælles turistpolitisk handlingsplan. Med handlingsplanen håber kommunerne at kunne medvirke til at skabe nye arbejdspladser og en øget indtjening indenfor turisterhvervet.

SWOT-analyse
Indledningsvis beskriver udkastet til handlingsplanen en række tidligere og nuværende planlægninger, samarbejder og politikker vedrørende turismen i området. Herefter følger en såkaldt SWOT-analyse, der beskriver turristområdets styrker og svagheder, muligheder for en positiv udvikling og trusler mod en positiv udvikling. Andre analyser beskriver udviklingen i overnatningstal, attraktionernes besøgstal, turismens økonomi og den økonomiske effekt af sommerhuse.

Men arbejdsgruppen har naturligvis også formuleret en vision for udviklingen af turismen i området - foruden overordnede mål og delmål. Det er et overordnet mål i planen, at omsætningen indenfor turismen skal stige med 10% inden 2014, og at antallet af beskæftigede skal øges tilsvarende.

For at nå dette overordnede mål skal man forfølge nogle delmål: Antallet af sommerhuse i de tre kommuner skal øges med 500 stk. indenfor en 10 års periode, de eksisterende sommerhuse skal gøres mere egnet til udlejning og området skal tilføres mindst tre nye turisttilbud, der skal supplere de oplevelsesmuligheder, der allerede findes her på Djursland. Ikke mindst efterlyser handlingsplanen tilbud, som kan tiltrække de kunstinteresserede turister, der går efter egnens kirker, muséer, godser, slotte og lignende. Desuden skal de allerede eksisterende attraktioner videreudvikles/udvides.
Udvikling af den grønne turisme er også noget man går efter, og der er faktisk udsigt til at hente regionale socialfonds-midler til dette formål.

Nørre Djurs Kommunes borgmester Jens Peter Jellesen sagde blandt andet følgende ved pressemødet:
– Samordning mellem de tre kommuner på det her område er fint efter devisen, at det der er godt for os i Nørre Djurs, er også godt for Grenaa og Midtdjurs - og vice versa. Nu og da popper der nogle feriecenter-planer op hist og her, og for mig er det virkelig dødens pølse. Så hellere nogle nye sommerhusområder og det at få skabt noget mere liv omkring vore havne- og bycentre, sagde han.

Maritime miljøer
Alle gav udtryk for, at maritime miljøer er noget vores turister er helt syge med og at det derfor er noget, der skal holdes fast i - på trods af krav om terrorsikring af alle større havne og det, at en aktiv erhvervshavn godt både kan lugte grimt og være rodet at se på visse steder - eksempelvis ophugningsvirksomheden på Grenaa Havn.
– Det maritime miljø er meget vigtigt for gæsten, såvel som for de lokale borgere, og det er meget vigtigt også fremover at kunne give vore gæster gode maritime oplevelser, sagde direktøren for Destination Djursland, Per Rasmussen.

Det var borgmestrene for så vidt ikke uenige i, omend ingen af dem ville være med til at lave Djursland om til et kustode-land. Der skal også fremover være plads til erhverv, der både lugter og roder lidt.
– Det, at vi har et par levende erhvervshavne, er for mig at se et stort aktiv. Vi skal ikke være kustoder, men give plads til de folk, der kan leve af at arbejde på og omkring en havn. Det tror jeg også vores gæster sætter pris på. Og mere end hvis det blot var en kulisse lavet til ære for dem, sagde Jens Peter Jellesen.

Sol og vind erblevet delt lige
Man har i arbejdsgruppen bestræbt sig på at lave et afbalanceret produkt, så planen ikke bliver domineret af én af kommunerne. Sol og vind er således blevet fordelt ligeligt, og derfor har der heller ikke været store knaster, der har skullet høvles af undervejs.
– Vi har fra starten af været enige om, hvilken vej vi skulle gå, og det har derfor været en harmonisk arbejdsproces, sagde John Christiansen fra Nørre Djurs Kommune.

Midtdjurs-borgmesteren Kim D. Poulsen kaldte planen for et rigtig godt arbejdsredskab for politikerne - med masser af visioner og uden en slutdato.
– Målene er definerede, og man ved således hvad det er man gerne vil understøtte. Så er det blot om at få søsat nogle konkrete tiltag, så det ikke kun bliver et smukt stykke papir, sagde han blandt andet.
– På den led er det ret betryggende at kigge i eksempelvis Grenaa Kommunes gamle turist-handlingsplan, for her kan man se, at de fleste ting, der står remset op, dem har vi sørme nået. Det er således et meget aktivt arbejdsredskab, som hele tiden skal vise vejen, og det er jeg sikker på, at denne fælles handlingsplan også bliver. Det er en løbende proces, der hele tiden skal tages hånd om, og tre kommuner kan alt andet lige udrette noget mere i samarbejde, end en enkelt kommune kan alene. Det er jeg helt overbevist om, sluttede Gert Schou.

Rapporten kan rekvireres hos hver af de tre kommuner samt på turistkontoret i Grenaa. Den kan også findes på hver af de tre kommuners hjemmesider samt på Destination Djurslands hjemmeside. Handlingsplanen er i høringsfase frem til den 1. oktober 2004.

Kilde: Grenaa Bladet

//


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam