1. etape af genopbygningen af Baunhøj Mølle er tæt på at være slut!
I indeværende uge afslutter man mere eller mindre 1. etape af genopbygningen af Baunhøj Mølle. Undermøllen med tilhørende magasinfløje er færdig, og nu skal der lægges gulvplanker på rundgangen/omgangen, der også får et rækværk, og endelig færdiggør man de kobber-inddækninger, der laves på etageadskillelsen mellem undermølle og møllekroppen. Sidstnævnte ting udgør 2. etape af genopbygnings-projektet.
Den del får man som grenaaenser vanskeligt ved at følge, eftersom opbygningen af selve møllekroppen kommer til at foregå ved Fakse Ladeplads på Sjælland hos møllebygger Jens Jørgensen.
Møllekrop, møllehat og møllevinger forventer man at kunne sejle til Grenaa i august-september, så ovenpå indeværende uges arbejder sker der altså et midlertidigt stop i genopbygningen af Baunhøj Mølle på toppen af Baunhøj. Samtidig overdækkes en stor del af det nuværende byggeri af, så sommerens nedbør ikke samler sig på undermøllens gulv. Derfor er herstående fotos af møllebyggeriet - taget i sidste uge - helt unikke, idet man kan se konstruktionen ved etageadskillelsen mellem møllekroppen og undermøllen.
Planker og bjælker er af lærketømmer og egetræstømmer fra tre forskellige godser i Danmark, og indtrykket er, at der er tale om en på alle måder bundsolid konstruktion, der er lavet efter de bedste håndværksmæssige principper og traditioner. Det samme kan man sige om undermøllen, der skal bære en vægt på cirka 50 tons (møllekroppen, gangtøj, kværnsten, møllehat og vinger med mere). Murerfirmaet Rasmus Jakobsen A/S, der har hovedentreprisen på møllebyggeriet, har lagt 45.000 mursten på plads i det solide byggeri, der strækker sig over et areal på 140 m2.
Til et normalt parcelhus af denne størrelse ville man typisk nøjes med at bruge en 5.000-6.000 mursten. Det, der mangler på undermølle-byggeriet p. t., er tegltag på magasinfløjene foruden et teglstensgulv i hele den murede bygning.
Arbejdet med omgangen er i fuld gang, idet disse linier læses. Den kommer til at strække sig 2 meter og 30 cm ud fra møllekroppen hele vejen rundt, og understøttes af stivere ned i undermøllen. Omgangen befinder sig i en højde af fem meter fra jorden, så udsigten fra den nye Baunhøj Mølle bliver ikke ringere end den var på den gamle. Sikkerheden i den forbindelse er der også tænkt på, idet rækværket overdimensioneres lidt i forhold til det oprindelige rækværk, så folk ikke risikerer at skvatte ud over rækværket.
Mølleren og møllersvenden var jo i sin tid lidt ligeglade med, at rækværket ikke var særligt højt, men i vore dage, hvor Baunhøj Mølle er et vartegn/turistattraktion, er det nødvendigt at tage visse hensyn til det sikkerhedsmæssige, selv om man derved må give lidt køb på oprindeligheden.
Konsulent imponeret
– Der er indtil videre udført et fantastisk stykke arbejde på møllebyggeriet, siger Bertil Larsen fra Den Møllehistoriske Samling i Viby ved Århus. Han er møllehistorisk konsulent på genopbygnings-projektet, og har fået til opgave af bygherren Grenaa Kommune at sørge for, at den nye mølle kommer til at ligne den gamle til forveksling.
– Nøgleordene har været kvalitet og oprindelighed, og det bliver gennemført til fulde. Med den lille, ikke ubetydelige tilføjelse, at den nye Baunhøj Mølle bliver bedre end den der brændte. Den nye mølle vil kunne bruges hele året, idet der bliver indlagt fjernvarme i undermøllen, og tillige vil den nye mølle kunne male mel.
Møllevingerne kommer således til at kunne dreje rundt, og der er på den måde tale om et helt unikt byggeprojekt, som vi efter alt at dømme aldrig kommer til at opleve igen, siger Bertil Larsen, der er dybt imponeret over møllebyggerens indsats.
– Han er uddannet møllebygger på Nationalmuséet, og har som sådan luret de gamle møllebyggeres finesser af. Samtidig er han perfektionist, og det er en væsentlig faktor i vores bestræbelser på at holde fast i de to nøgleord: Kvalitet og oprindelighed. Møllen skal jo kunne holde til en brandstorm uden der sker noget med den, så derfor er det utroligt vigtigt, at den håndværksmæssige ekspertise er til stedet. Og det er den! siger Bertil Larsen, der glæder sig som et lille barn til indvielsesdagen den 10. november 2004.
– Alt skrider brillant frem efter planen, så jeg er ikke i tvivl om, at Møllen vil være klar til indvielse denne dag, siger han.
Vil følge arbejdet med møllekroppen
I det næste stykke tid vil han med stor interesse følge arbejdet med at skære, save, høvle og banke møllekroppen sammen hos møllebygger Jens Jørgensen, Fakse Ladeplads.
– Når møllekroppen er blevet endeligt godkendt, vil den kun blive mådeligt skilt ad i sektioner, og derpå transporteret - formentlig ad søvejen - til Grenaa, hvor vi nok er nødt til at spærre hele Ringvejen af forud for transporten af sektionerne på blokvogne til byggepladsen på Baunhøj. Der bliver tale om en både meget lang og meget bred last.
Alene vingerne er 21 meter lange. Og møllehatten ser måske ikke ud af meget i 10 meters højde, men placeres den på jorden er den altså på størrelse med et sommerhus med plads til en 10-12 mennesker inden i, fortæller Bertil Larsen.
Monterings-arbejdet med møllekroppen sker i oktober måned, hvorefter man skal i gang med at montere »indmaden«. Herimellem 6 møllekværnsten på 800 kilo hver!
Kilde: Grenaa Bladet
//