Grenaa Byråd ønsker, at der skabes mulighed for at udlægge et nyt attraktivt boligområde ved kysten nord for Grenaa By - nærmere bestemt ved Stensmark.
Danmark har imidlertid omfattende restriktioner mod byggeri i den kystnære zone, og derfor er det kun noget, der meget vanskeligt vil kunne lade sig gøre. Men et flertal i Grenaa Byråd er stemt, at forsøget skal gøres. Det vedtog man på det seneste byrådsmødet på Grenaa Rådhus. Kun SF’eren Tom Mortensen var imod projektet.
Ønsket herom blev præsenteret for miljøminister Hans Chr. Schmidt den 21. februar 2003, og det stod herefter klart, at det er nødvendigt, at der bliver lavet et stykke gedigent planlægningsarbejde for at belyse problematikken ved at lave et nyt byudviklingsområde på stedet.
Teknisk forvaltning har engageret et byplankonsulentfirma til at undersøge de planmæssige muligheder for placering af en sådan bebyggelse. Firmaets indledende undersøgelser og idéskitser blev præsenteret for byrådet på et seminar den 9. september sidste år.
De gennemførte undersøgelser viser, at det er muligt at lave en byudvikling indenfor et begrænset område af Stensmark - »uden at de overordnede landskabelige kvaliteter i kystområdet påvirkes væsentligt«, som det hedder i sagen.
Plads til en lille »strandlandsby«
Der er dog ikke plads nok til et nyt byområde, men kun til en bebyggelse formet som »strandgrunde« - eller en helt lille »strandlandsby« - med op til 20 større parceller med en tæt landskabelig sammenhæng og udsigtsmuligheder til Kattegat.
Næste skridt bliver at sende idéskitsen »Den lille strandlandsby« til Landsplanafdelingen og Århus Amt med en anmodning om, at der bliver skabt det overordnede planlægningsmæssige grundlag for, at kommunen kan realisere bebyggelsen. Tom Mortensen indstillede som den eneste, at kommunens videre arbejde med sagen opgives.
– Det er en vanvittig placering, og jeg håber det bliver skudt ned på samme måde som Annebjerg-projektet er blevet skudt ned. Vi skal bevare vore havskrænter ved at friholde dem for byggeri. Det er et smukt og godt princip, og derfor skal vi lade Stensmark være i fred, sagde SF’-eren, der dog stod ret alene med det synspunkt.
– Der er jo netop i idéskitsen taget hensyn til de landskabelige naturværdier i området, og det er et faktum, at hav-skrænt-området ikke spoleres med den bebyggelse, som vi gerne vil indpasse i området. Vi tager med andre ord ikke noget fra nogen. Når man går nede i strandkanten og kigger op på havskrænten, vil man på ingen måde kunne blive generet af husene, sagde Venstre’s Knud Kildal.
Socialdemokraten Helle Thomsen var også stemt for, at byggeriet bliver til noget.
– Nu er der blevet snakket om huse på Stensmark i 30 år, og det er fint, at vi nu tager kampen op mod de overordnede myndigheder, så vi kan få en afklaring. Jeg håber meget, at det bliver et ja, fordi det vil give os mulighed for at skabe et fornuftigt grundlag for at skabe en øget befolkningstilvækst via disse meget attraktive byggegrunde, sagde Helle Thomsen.
Venstre’s Jørgen Katholm supplerede hende.
– Huse på Stensmark - så er Grenaa’s lykke gjort! Det har man sagt i mange, mange år efterhånden. Nu får vi en endelig afklaring på, om det kan lade sig gøre eller ej, og det synes jeg er fint. Vi følger med andre ord sagen helt til dørs, og bliver det et nej, kan vi endegyldigt lukke sagen, sagde Jørgen Katholm.
Kilde: Grenaa Bladet
//