Juni måneds Fyraftensang i Grenaa Kirke sker under dyrlægekontrol! Det er på onsdag den 9. juni kl. 17.00, og det er dyrlæge Aage Højbjerg, der er programansvarlig.
Hans program trækker på hans barndoms nære tilknytning til det grundtvigske højskolemiljø i Vrå i Vendsyssel, hvor han er født og voksede op. Han indleder med Jakob Knudsens morgensang, »Se, nu stiger solen af havets skød«, som han godt kan lide på grund af dens mange naturobservationer præget af lyse farver.
Den ellers sprogligt påholdne Jakob Knudsen giver den i denne solhymne hele armen – med ord som: »Luft og bølge blusser i brand, i glød« eller »O for sejers-jubel, for salig lyst: Lyset stander stille på livets kyst«. Så følger Kaalunds »Jeg elsker den brogede verden«, en sang, der er meget sunget overalt hvor der synges, men det kan den sagtens holde til. Yderligere er det en nyttig sang!
Aage Højbjerg kalder den en sang til påmindelse, når man overvældes af selvmedlidenhed og får ondt af sig selv. Da har den sang et vers til en at overveje: »Jeg har grædt, som andre, af smerte, fordi min boble brast. Men boblen er ikke verden; læg verden det ej til last!« Som dyrlægen bemærker:
– Vel er verden ikke altid god ved os mennesker, og vel er mange mennesker i uforskyldt nød, men måske bør vi, der er gået fri af meget nød og ødelæggelse, nu og da en stund overveje, om vi ikke i højere grad end vi gør, selv kunne løse de problemer, vi selv har skabt. Det kan ikke altid være andre, der skal gøre det!
Chr. Richardts glade forårssang: »Velkommen, lærkelil« kan også være nyttig at synge engang imellem, hvis tungsindet truer, for vi kan åbenbart lære at holde humøret oppe af den kære fugl. »Lær mig som du at se igennem mulm og sne den pinseglans, der dølger sig bag tågen«.
Programmet slutter med Brorsons snart 300 år gamle salme om alt det, der er at undres over ude i naturen. »Op, al den ting, som Gud har gjort« fokuserer på naturens hemmeligheder, som vi og vores forskning fortsat ikke har afdækket ret meget af, selv om vi, som Højbjerg bemærker, gør os de stærkeste anstrengelser! Det er som om naturen - eller Vorherre - sidder midt i det hele og siger: I får mig aldrig helt! Det er at håbe, at vi mennesker lidt endnu må bevare vor evne til at undres over alt det, vi får at se i naturen!
Traditionen tro vil der også på onsdag blive tid til at høre lidt om vejen til Grenaa - denne gang for Aage Højbjergs vedkommende. Fra Vrå Realskole gik turen til Hjørring, hvor han blev student. Han lå ved dragonerne i Holstebro et par år, fordi han var befalingsmand. I studietiden i København blev Birgit og han gift. Siden kom tre sønner til. Som nyuddannet dyrlæge var Aage Højbjerg først assistent et par år i Ulstrup, der ligger mellem Langå og Bjerringbro. Derpå kom familien til Grenaa, hvor han først blev assistent hos Peter Dyekjær og 1977 hans kompagnon. Praksis i Grenaa har siden undergået flere fusioner og er nu med i Dyrlægegruppen Østdjursland A/S. Der er ikke kun blevet tid til at dyrke fagets praksis, også den teoretiske side har Aage Højbjerg beskæftiget sig med - som foredragsholder for kolleger i ind- og udland. Det er i den anledning blevet til rejser til Japan, USA, New Zealand og Australien. Der bliver også tid til at dyrke jagtens glæder, der med årene mest er blevet til naturens glæder. Og så har han også en temmelig stor finger med i én af de gode ting, der er gang i her i Grenaa, nemlig Kattegatcenteret. I godt en halv snes år har han siddet i dets ledelse - de sidste år som formand for driftsbestyrelsen.
Før Fyraftensangen er der et kvarters musik i kirken, og der er mulighed for at få en kop kaffe i våbenhuset eller blot sidde lige så stille i kirken.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex