Senior Erhverv Grenaa har eksisteret i lidt over et år, og idéen med, at aktivt jobsøgende seniorer over 50 år hjælper hinanden med at finde regulære jobs i det lokale erhvervsliv, ser ud til at have sin berettigelse. Netværket har indtil videre skaffet jobs til 12 personer, og flere er kun et mulehår fra at få et job.
Én af dem, der har fået et arbejde igennem et medlemsskab af netværket, er Martin Knutsson fra Ebeltoft, der sprang til, da Schmidt Møbler i Grenaa pludselig stod og manglede en bogholder. Grenaa Bladet besøgte ham på hans nye arbejdsplads onsdag i sidste uge for at få en snak med ham om det forløb han har været igennem. Herunder også en snak med hans arbejdsgiver, Jens Ove Schmidt, formanden for Senior Erhverv Grenaa, Niels Kyed, og Senior Erhverv-sælgeren Bent Kjelgaard.
– Vi går helt bevidst efter at få kontakt med de små og mellemstore virksomheder, for al hidtidig erfaring har vist, at det er i den type virksomheder, at man er mest åben overfor tanken om at ansatte seniorer over 50 år, siger Bent Kjelgaard fra Senior Erhverv Grenaa, som er »sælger« i virksomhedsgruppen, der laver opsøgende arbejde ude på virksomhederne.
Han har været med næsten fra starten af, og har blandt andet en fortid som projektleder hos Per Udsen Aircraft Industry A/S (det nuværende Terma). Og starten daterer sig tilbage til efteråret 2002, hvor formanden Niels Kyed og Robert Johannesen gjorde en stor indsats for at løbe Senior Erhverv Grenaa i gang.
76 medlemmer i
senior-netværket
Arbejdsmarkedsstyrelsen ville gerne være med som sponsor for foretagendet, hvis en tilstrækkelig stor medlemsskare kunne findes. Det lykkedes. Den stiftende generalforsamling blev afholdt den 27. marts 2003, og ved starten var man 33 medlemmer. I dag er 76 ledige seniorer over 50 år medlem af netværket, som er en del af et landsdækkende netværk under paraply-organisationen Senior Erhverv Danmark, der p. t. består af 26 uafhængige foreninger/afdelinger, hvoraf Senior Erhverv Grenaa blev nr. 25 i rækken. Bornholm er netop kommet på landkortet med afdeling nr. 26. Der er tale om et frivilligt og ulønnet netværk, hvor medlemmerne har systematiseret det at være aktivt jobsøgende. Der arbejdes i forskellige grupper, som alle har til formål at skabe grobund for, at medlemsskaren hurtigst muligt kan forlade de lediges rækker. En database rummer oplysninger om det enkelte medlems job-erfaringsgrundlag og job-ønsker, og lige så snart der dukker et job op, som matcher denne profil, så skabes der kontakt mellem arbejdsgiveren og det pågældende medlem med lynets hast.
– Det er vigtigt, at der ikke er noget stor og omstændeligt papirarbejde, der forsinker et sådant møde. Det behøver ikke at tage mere end 1-2 dage at skabe afklaring omkring, om jobbet går til vores medlem eller ej. Og det er en fleksibilitet, som jeg tror, at det lokale erhvervsliv sætter stor pris på, siger formanden for Senior Erhverv Grenaa, Niels Kyed.
Stor ros til AF
Det kunne godt lyde som en slet skjult kritik af AF-systemet, men det er ingenlunde tilfældet.
– Vi har et forbilledligt samarbejde med AF-Grenaa. Den hjælp, som vi får fra AF, er af meget stor betydning, og uden positiv medvirken fra AF så kunne det da heller ikke lade sig gøre at drive netværket. Så herfra er der kun godt at sige om samarbejdet, siger Niels Kyed.
Man samarbejder også med Djurslands Erhvervsråd, som udvælger interessante virksomheder fra deres database, og i det hele taget hjælper senior-netværket med mangt og meget.
I den forbindelse har Senior Erhverv Grenaa nedsat en virksomhedsgruppe, der tager direkte kontakt til virksomhederne, udfører og sender salgsbreve og brochurer til disse, laver telefonrapporter og besøgsaftaler, besøger virksomhederne, hvor man præsenterer netværkets koncept og muligheder for den enkelte virksomhed, udfører besøgsrapporter og sørger for efterfølgende kontakt til medlemmer af netværket omkring jobmulighederne i de virksomheder, som man netop har besøgt.
Gruppen har en ret pæn succes-rate med hensyn til disse virksomhedsbesøg. En telefonisk henvendelse til virksomhederne følges i 56% af tilfældene op med et regulært besøg hos den personaleansvarlige på virksomhederne. Gennemsnittet på landsplan er 10-15%.
»Skuffe-projekter«
hives frem i lyset
– Disse virksomhedsbesøg er noget vi lægger meget stor vægt på. På den måde har vi nemlig mulighed for at afdække eventuelle »skuffe-projekter« ude i virksomhederne. Det vil sige opgaver, som man mangler en mand til, og som derfor ikke bliver lavet p. t. Her vil vi hurtigt i vores database kunne finde en person, der matcher den ønskede profil, og derpå skabe kontakt mellem parterne, siger Niels Kyed.
Her trækker Senior Erhverv Grenaa sig pænt ud af affæren, idet det helt og holdent overlades til medlemmet selv at forhandle sig frem til løn og arbejdsvilkår.
– Det er ikke noget vi skal blande os i. Vi skal udelukkende formidle kontakten mellem arbejdsgiverne og vores ledige medlemmer, siger Niels Kyed.
Heller ikke AF er på dette tidspunkt blandet ind i jobsøgningen.
– AF kommer faktisk kun ind i billedet, idet et medlem står og mangler en lille ting - et truck-certifikat eksempelvis - for at kunne påtage sig et givent job. Så går medlemmet til AF og fortæller, at han har et job på hånden, hvis han tager et bestemt kursus-forløb, og så siger AF: Fint! Det får du, beretter Niels Kyed.
Senior Erhverv Grenaa holder til i samme bygning på Århusvej 22 i Grenaa, som man også finder Teknisk Skoles seniorprojekt »Projekthuset - Seniorhuset Vici«.
Og Senior Erhverv Grenaa dækker faktisk - på trods af navnet - alle otte kommuner på Djursland, så man rekrutterer medlemmer fra hele Djursland.
Søgte en bogholder
Jens Ove Schmidt blev opsøgt af netværket, idet han stod og manglede en bogholder.
– Jeg havde i første omgang været omkring AF, som da også fandt flere kvalificerede emner, men ingen af dem kunne leve op til det, at vi gerne ville have, at vedkommende skulle være åben overfor lørdagsarbejde. Men det var der ikke rigtig nogen der var. Så ringede Niels til mig, og tilbød, at jeg kunne få en snak med én fra senior-netværket. Og det blev så Martin, der siden har levet op til alle vores forventning omkring det at få en fleksibel og stabil medarbejder, der har kunnet træde direkte ind i jobbet med både masser af overblik og livserfaring som ballast. Som arbejdsgiver vil man jo gerne have en medarbejder, der er 100% interesseret i jobbet, og det har vi fået med hjælp fra Senior Erhverv Grenaa. Jeg har kun positive ting at sige om samarbejdet, siger Jens Ove Schmidt.
De 12 jobs, som man har skaffet indtil videre, er ikke faste stillinger alle sammen. Korttids- og midlertidige ansættelser er også med i dette regnestykke. Ikke desto mindre er man i Senior Erhverv Grenaa godt tilfredse med det, man har opnået indtil videre.
Vi er jo pænt hårdt ramt med arbejdsløshed her på Djursland i øjeblikket, og det er alt andet lige sværere at skaffe jobs til personer over 50 år, når beskæftigelsessituationen er som den er. Det kan være svært nok endda under gunstige betingelser, fordi der stadig verserer mange fordomme omkring seniorer. At man er langsom og ikke tilstrækkeligt motiveret. Det er meget forkert. Alle vores medlemmer både kan og vil noget, og de er topmotiverede med hensyn til at komme i arbejde. Vi har en mand på Sapa, der er beskæftiget med at lave en ny organisationsplan til virksomheden. Han er utroligt glad for dette arbejde, men synes blot, at de unge arbejder lidt for langsomt!! Så man skal huske at kigge nuanceret på ledighedsproblematikken, og ikke sætte folk i bås blot fordi man tilfældigvis har passeret de 50 år, slutter Niels Kyed.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex